parcul-naţional-garajonay

Parcul Naţional Garajonay

Acest parc a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO; se află în mijlocul insulei La Gomera şi e total diferit de toate celelalte zone din Insulele Canare.

Aflat pe muntele vulcanic cu acelaşi nume, este o evadare liniştită din viaţa de noapte a celorlalte insule. Circa 70% din suprafaţa lui de 40 km2 este acoperită cu păduri de laurisilva (cu frunze asemănătoare dafinului), susţinute de numeroase izvoare, râuri şi ceaţa umedă care vizitează frecvent înălţimile La Gomera.

Această pădure este o rămăşiţă din pădurea subtropicală care acoperea sudul Europei cu milioane de ani în urmă, dar care a murit in erele glaciare. Sunt şi păduri de cedru, de dafin de Azore, de ilice de Canare şi de salcie de Canare.

Coniferele sunt îmbrăcate în muşchi şi adesea învăluite în ceaţa adusă de vânturile ce vin dinspre Atlantic. Când vei explora parcul, o să urci şi o să cobori pante de dealuri şi o să traversezi râuri pe poduri mici de lemn. E absolut necesar să te uiţi bine unde pui piciorul, dar nu uita să priveşti în jurul tău, la păduri şi la priveliştile mai îndepărtate pe care le vei zări din când in când.

Când te mai apropii de vârf, o să vezi Los Roques, iar sus de tot – Teide, la distanţă, pe insula vecină Tenerife. Acest parc neobişnuit şi frumos merită o vizită când te afli pe o altă insulă din grup.

CE ESTE

O rezervaţie care protejează unul dintre cele mai vechi ecosisteme din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul La Gomera sau cu feribotul, apoi cu maşina şi pe jos.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

San Sebastian de la Gomera, la 12 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Drumul până la parc urcă foarte abrupt.