parcul-naţional-durmitor

Parcul Naţional Durmitor si canionul Tara

Râul Tara curge printr-un spectaculos canion, adânc de 1 300 m, al doilea ca adâncime după Marele Canion din Arizona. Viteza apei este incredibil de mare şi sunt 21 de curenţi, unii foarte periculoşi. Canionul îşi face drum prin pitoreştile pajişti şi păduri din Parcul Naţional Durmitor, în nord-vestul Muntenegrului, pe o lungime de 80 km.

Parcul are o suprafaţă de 390 km2, este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi are o frumuseţe care îţi taie respiraţia, aşa modelat cum este de glaciaţiuni. E un platou stâncos, acoperit de păduri şi pajişti, străbătut de defileuri şi de râuri subterane, dominat de munţi acoperiţi permanent cu zăpadă, unde sunt lacuri, râuri şi izvoare repezi.

Este înconjurat din trei părţi de canioane, iar uimitorul masiv Durmitor, înalt de 2 552 m, pare că atinge cerul cu vârful lui.

Cele 18 lacuri glaciare, numite Gorske Oci (Ochii Muntelui), sunt parte impresionantă a peisajului. Nicăieri în lume nu se mai găsesc atâtea lacuri pe o suprafaţă atât de compactă. Cel mai faimos este lacul Crno (Negru), aflat la o altitudine de 1 416 m. Este alimentat de râurile din munte, iar vara se transformă în cascadă; de fapt, sunt două lacuri diferite, legate printr-un canal îngust.

Crno se află într-o pădure deasă de conifere, care face ca apa să aibă o culoare intensă, verde-albastră, datorită reflectării frunzişului întunecat în lac.

Climatul muntenegrean este o combinaţie între cel mediteraneean şi cel continental, astfel încât Durmitor este habitat pentru peste 300 de specii de plante, iar pădurile dese adăpostesc şi acum urşi bruni, lupi, râşi şi şacali. Munţii sunt renumiţi pentru pârtiile ideale de schi şi varietatea terenului de escaladă, dar puţini rafteri pot face faţă provocării apelor râului Tara.

CE SUNT

Un peisaj natural, râuri, lacuri şi al doilea canion din lume ca adâncime.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu trenul de la Belgrad la Podgorica, apoi cu maşina până la Zabljak.

CÂND SÂ TE DUCI

Decembrie-martie pentru schi. Mai-septembrie pentru sezonul estival.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Zabljak

NU RATA

O excursie pe coastă, pentru a vizita Kotor, în fiordul Boka Kotorska, loc înscris în Patrimoniul Mondial.

TREBUIE SA ŞTII

Muntenegru şi-a luat numele de la pădurile întunecate de munte care îl acoperă aproape complet. Şi-a câştigat independenţa faţă de Serbia în iulie 2006.