parcul-naţional-donana

Parcul Naţional Donana

Parque Nacional Donana este o vastă regiune mlăştinoasă de coastă la sud-vest de Sevilla. Este fosta deltă a fluviului Guadalquivir, care a fost treptat blocată de formarea unei fâşii de nisip. Sunt trei habitate – mlaştină (marismas), subarboret mediteraneean, dune mobile de coastă şi plaje toate alcătuind unul dintre cele mai importante situri de conservare din Europa.

În diferite perioade ale anului are vizitatori de vară din Africa, vizitatori de iarnă din nordul Europei şi mii şi mii de migranţi aflaţi în trecere.

Iarna, rezervaţia este inundată şi atrage păsări sălbatice în lagunele ei, apoi vara seacă parţial şi devine locul potrivit pentru berze, egrete, vulturi, şoimi sudici, caracara şi potârnichi, diverse paseriforme şi rândunele de mare, precum şi pentru vulturul imperial spaniol, aflat în pragul dispariţiei.

Primăvara şi la sfârşitul verii parcul este însufleţit de păsările migratoare aflate în drum spre Africa – rândunica, fluierarul, sitarul, bulbul şi diferite specii de păsări de pradă. Acest parc a fost odinioară o parte dintr-o arie mult mai mare şi a supravieţuit numai pentru că a fost protejat ca rezervaţie regală de vânătoare; dezvoltarea urbană din jur, agricultura, lipsa ploilor, toate acestea reprezintă ameninţări la adresa existenţei sale.

Pe lângă păsări, în parc trăiesc şi amenințatul linx iberic, mangusta egipteană, mistreţul, vidra, căprioara roşie şi cerbul lopătar.

Deşi nu poţi ajunge în inima rezervaţiei decât însoţit de ghid, există cărări care duc de la centrul turistic la ascunzători de unde poţi observa păsările după placul inimii.

CE ESTE

Una dintre cele mai importante rezervaţii naturale din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Sevilla, prin El Rocio.

CÂND SĂ TE DUCI

Aproape oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Almonte, la 15 km.

NU RATA

Podul de la El Rocio în timpul sezonului de migraţie.

TREBUIE SĂ ŞTII

Centrul rezervaţiei este închis publicului; excepţie fac tururile cu ghid, pentru care trebuie să faci rezervare din timp.