parcul-naţional-butrint

Parcul Naţional Butrint

Cu Marea Ionică la extremitatea vestică şi cu graniţa grecească la sud, Parcul Naţional Butrint este o regiune remarcabilă din sud-vestul Albaniei. Aici vei găsi un ecosistem unic de zonă inundabilă şi o bogăţie de habitate, dar şi ruinele străvechiului oraş Buthorum.

Între graniţele parcului, străvechiul oraş şi o parte din împrejurimile lui, cu lacuri, inclusiv partea sudică a lacului Butrint, au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar terenurile umede din jur sunt protejate prin decizia Convenţiei Ramsar.

Peisajul este uimitor şi foarte variat. Pădurile au în special stejari, ulmi, frasini, plopi albi şi dafini, iar în peninsula Ksamili şi pe insule sunt zone cu tradiţionala vegetaţie mediteraneeană de maquis. Dintre cele 90 de specii de plante înregistrate aici, 32 sunt trecute în Cartea Roşie albaneză, însă dominante sunt terenurile umede – lagune cu apă sălcie, mlaştini cu apă dulce sau sărată, stufăriş, râuri, canale şi ţărmuri stâncoase.

Aceste habitate neatinse găzduiesc numeroase păsări, unele ameninţate cu dispariţia, şi 105 specii de peşti, pentru care lagunele asigură spaţiu de reproducere, creştere a puietului şi cale de migrare către mare.

Butrint este cunoscut mai ales pentru reptilele şi amfibienii de aici, dintre care amintim broasca de Epir şi şopârla de nisip din Balcani; aici se găseşte şi cel mai mare număr de specii înregistrate într-un singur loc din Albania.

Principalele ocupaţii ale localnicilor sunt pescuitul şi cultivarea midiilor, dar se face şi ceva agricultură. Cam tot turismul se concentrează pe cel mai important sit arheologic, zona care a fost locuită încă din secolul al VlII-lea î.Hr. şi care este elegant situată lângă apele albastre şi calme ale canalului Vivari şi ale lacului Butrint.

Însă există planuri de dezvoltare a potenţialului eco-turistic în zona terenurilor umede şi de încurajare a turismului hibernal.

CE ESTE

Un parc naţional în care se află terenuri umede de importanţă globală, dar şi străvechiul oraş Buthorum.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu feribotul de pe insula Corfu.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara, deşi iarna este anotimpul ideal pentru observarea păsărilor.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Saranda, la 19 km.

NU RATA

Situl arheologic Buthorum.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ruinele de la Buthorum datează din Epoca Bronzului şi continuă prin perioadele greacă, romană, bizantină, veneţiană şi turcă până în secolele al XVlll-lea şi al XIX-lea.