parcul-national-biebrza

Parcul National Biebrza

Mlaştinile Biebrza din Podlaskie, în nord-estul Poloniei, sunt în general considerate drept cele mai neatinse şi mai valoroase turbării din Europa. Şi dacă termenul de turbărie nu are atracţia altora, precum „pârtie” sau „plajă”, totuşi mlaştinile Biebrza îţi oferă oportunitatea unică de a păşi pe un teritoriu străvechi şi aproape neschimbat.

Incredibil de liniştit şi nepopulat, acest spaţiu, precum şi parcul naţional care îl înconjoară sunt uimitor de bogate în animale.

Parcul Naţional Biebrza se întinde de la sud-est la nord-vest pe circa 90 km, de la confluenţa râurilor Biebrza şi Narew către graniţa dintre Polonia şi Belarus. Acoperă în total o suprafaţă de aproape 600 km2 şi este unul dintre cele mai mari parcuri naţionale din Polonia.

Adesea regiunea este numită „plămânul verde”, pentru că în parc se găsesc zone întinse de pădure, dar şi pământ cultivabil, însă cei 225 km2 de teren mlăştinos ale mlaştinilor Biebrza sunt adevărata comoară umedă a acestui loc.

Biebrza este o Mecca pentru miriade de specii de păsări care se adună aici imediat ce primăvara dezgheaţă mlaştinile. Peste 180 de specii cuibăresc aici, inclusiv 20 dintre cele 56 de specii ameninţate cu dispariţia în Polonia. De la acvile la egrete, buhai de baltă şi piţigoi, Biebrza este un veritabil loc de întâlnire pentru lumea păsărilor.

Pe lângă varietatea incredibilă de păsări şi numărul de plante rare suficient de mare ca să trezească botanistul din orice persoană, în parc se găsesc şi câteva mamifere care te lasă cu gura căscată. Printre cele 48 de specii care trăiesc aici se numără elanul, castorul, vidra, vulpea, jderul de pin, cerbul roşcat şi mistreţul.

În afară de frumuseţea naturală incontestabilă, mlaştinile Biebrza au şi o istorie fascinantă, datorită situării într-o zonă în care frontierele s-au schimbat adesea. Dacă râcâi puţin la suprafaţă, o să găseşti influenţele multor culturi şi religii în bisericile pitoreşti, crucile de pe marginea drumurilor, în vechile case de lemn sau în Cetatea Ţarului, fortăreaţa din secolul al XlX-lea păstrată la Osowiec.

CE ESTE

O regiune mlăştinoasă protejată prin Convenţia Ramsar, de importanţă internaţională.

CUM AJUNGI ACOLO

Mlaştinile se află la 200 km de Varşovia.

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal e primăvara şi toamna, iarna poate să fie extrem de frig.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Micul oraş Gugny se află chiar în parc.

NU RATA

Pădurea virgină din Parcul Naţional Biatowieza, la graniţa dintre Polonia şi Belarus.

TREBUIE SĂ ŞTII

Printre speciile care se găsesc în fauna mlaştinilor se află ţânţari şi căpuşe.