pajiştile-alpine-ale-elveţiei

Pajiştile alpine ale Elveţiei

Pajiştile alpine din Alpi au rămas printre puţinele locuri neatinse din Europa. Au o importanţă mondială, întrucât aici se găsesc specii unice de plante. Printre zonele cele mai frumoase se numără Parc Naziunal Svizzer, singurul parc naţional din Elveţia, în apropiere de valea Engadina, în est, apoi zona din jurul localităţii Wengen, în Berna Superioară (Berner Oberland), şi zona din jurul Matterhorn, în sud.

Stând iarna îngropate în metri de zăpadă, este uimitor că acolo pot supravieţui asemenea plante delicate, dar la începutul verii, udate de apa zăpezii care se topeşte, apar o puzderie de flori: genţiane albastre şi galbene, orhidee papucul-doamnei, rarele flori de colţ şi covoare de clopoţei umplu pajiştile pentru o vreme.

Aici, sus, nu sunt folosite îngrăşăminte, iar plantele mărunte cresc ca acum câteva sute de ani. Mai sus de ele sunt pajişti umede, mici lacuri cu apă rece ca gheaţa şi mlaştini alimentate de apa topită din gheţari. Unul dintre cele mai faimoase iezere de aici – lacuri formate într-un circ glaciar – este Schwarzsee, la poalele muntelui Matterhorn.

Peisajul în aceste zone este, desigur, spectaculos, pentru că în fundal sunt munţi înalţi, iar dedesubt vezi păduri şi văi.

Pe pajişti sau pe râpele înalte ai putea vedea şi animale sălbatice: marmote, capre negre, capre sălbatice, ibecşi şi cerbi. În parcul naţional o să vezi acvila aurie şi reintrodusul vultur egiptean. Sus, pe lângă morene, trăiesc păsări rare, precum brumăriţa de munte, stăncuţa de munte, cinteza de zăpadă, mierla gulerată sau fâsa de apă.

CE SUNT

Un peisaj unic, plin de flori şi animale sălbatice.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe jos, în drumeţii pe la poalele gheţarilor.

CÂND SĂ TE DUCI

La începutul verii.