pădurea-turingiei

Pădurea Turingiei

Numit „inima verde” a Germaniei, coridorul înalt de pădure verde ca smaraldul, larg de circa 20 km, se întinde pe 60 km de la sud la est, de la Eisenach la Greiz. Acest platou alpin este mijlocul Pădurii Turingiei, cu o suprafaţă de 4 725 km2, un peisaj de o frumuseţe extraordinară, dramatic şi virgin.

Înconjurat de linii de falie, înălţimile lui se ridică abrupt direct din pădurea deasă de molid şi foioase; coronamentul este spart din loc în loc de pajişti pline de flori colorate, unde locuitori ai cătunelor vechi încă mai lucrează în fermele lor.

Şerpuind de-a lungul unei trecători ce uneşte cele mai înalte creste ale acestei idile pastorale se desfăşoară o parte a legendarei Cărări Rennsteig, care duce de la Horschel (5 km de Eisenach) până la Blankenstein, 168 km mai departe pe cursul superior al râului Saal.

Rennsteig a fost vreme de 1 000 de ani graniţă geografică şi politică, dar şi linie de comunicaţie, însă până recent a fost relativ inaccesibilă. Ca urmare, în ciuda mulţimilor de vizitaori care vin aici vara, ecosistemul local şi-a revenit uimitor, iar regiunea este acum un paradis pentru viaţa sălbatică. Fiecare anotimp dezvăluie o altă frumuseţe şi deschide noi perspective către privelişti magnifice.

Statului aproape mitic ai Pădurii Turingiei a fost consolidat de apropierea cu cei mai mari filosofi şi artişti ai Germaniei, precum Goethe, Schiller, Cranach, Luther, Liszt şi J.S. Bach, care s-a născut la Eisenach.

Când te afli în faţa unor locuri deosebite din Turingia, precum „grotele zânelor” din Saalfeld – o fostă mină de aluminiu şi sistem de peşteri ale căror miriade de minerale au fost modelate de 400 de ani de nefolosinţă în curcubee de diamant – sau cascada Trusetal, vei trăi bucuria şi sentimentul de insignifianţă în faţa naturii.

Lângă cascada romantică se află Parcul Gnomilor Trusetal – o expoziţie de pitici de grădină!

CE ESTE

Un platou alpin cu pădure şi păşuni.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul/maşina până la Eisenach (în nord) sau Blankenstein (în sud).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Zella-Mehlis, la 5 km de Rennsteig, şi Ilmenau sunt baze bune de plecare.

NU RATA

Toboganele acvatice de la Brotterode şi Inselberg.

TREBUIE SĂ ŞTII

Martin Luther a tradus Biblia în germană la Eisenach.