Acest loc fermecător, ultima rămăşiţă a pădurii virgine care odinioară acoperea toată Europa, de la coasta Atlanticului până în Rusia, a supravieţuit în două dintre cele mai poluate ţări din lume, Belarus şi Polonia.
Adăposteşte sute de zimbri, specie care a asigurat hrana pentru europenii preistorici, precum şi sursa de inspiraţie pentru desene rupestre primitive. Zimbrul a dispărut din sălbăticie cu o sută de ani în urmă, după ce a fost vânat până la extincţia aproape completă de soldaţii înfometaţi din Primul Război Mondial.
După ce specia a fost reintrodusă cu mare grijă, acum populaţia a ajuns la optimista cifră de peste 1 800 de exemplare.
Elanul, caii sălbatici Tarpan şi sute de specii de floră şi faună pot fi găsite în această pădure. Acoperind o suprafaţă de circa 126 300 ha, pădurea se află la 100 km de Bialystok, iar graniţa dintre Polonia şi Belarus trece prin mijlocul ei.
Secole la rând, Bialowieza a fost teren privat de vânătoare pentru regii polonezi, ţarii ruşi şi prinţii bieloruși, dar în anii 1920, guvernul polonez a transformat sectoare vaste din pădure în parcuri naţionale, accesibile doar pe jos sau cu căruţa, pentru a proteja viaţa sălbatică.
Adâncurile nesfârşite ale pădurii par senine şi liniştite, dar atmosfera se schimbă brusc când ajungi în locuri unde carpeni uriaşi, molizi şi stejari se înalţă maiestuos deasupra ta, răsfirându-şi coroanele întunecate prin care pătrund din loc în loc raze de lumină. Există o zonă celebră aici, unde se găsesc nişte stejari uriaşi, înalţi de 40 m, absolut diferiţi de cei din alte părţi, mult mai mici – trunchiul acestor stejari poate să aibă diametru de 6 m.
CE ESTE
O centură amplă de pădure virgină.
CUM AJUNGI ACOLO
După două ore de mers cu autobuzul din Biafystok, în Polonia.
CÂND SĂ TE DUCI
Primăvara, vara sau toamna.
CELE MAI APROPIATE ORAŞE
În Polonia, Hajnowka, la 2 km; în Belarus, Brest, la 70 km.
NU RATA
Marele Mamamuszi – cu 34 m înălţime şi o circumferinţă de 690 cm la bază, este cel mai gros stejar din pădure, cu un trunchi drept ca o coloană.
TREBUIE SĂ ŞTII
În 1639, regele Vladislav al IV-lea Vasa a emis Decretul Pădurea Biatowieza, în urma căruia au fost eliberaţi toţi ţăranii care locuiau în pădure, în schimbul serviciilor lor ca vânători la curtea regală.