pădurea-bavareză

Pădurea Bavareză

Cel mai vechi parc naţional din Germania, Bayerische Wald (Pădurea Bavareză) înconjoară munţii împăduriţi bavarezi Falkenstein, Rachel şi Lusen, de-a lungul graniţei cu Republica Cehă. În parteneriat cu Parcul Naţional Sumava, din vecinătatea cehă, este cea mai mare regiune forestieră protejată din centrul Europei.

Nicăieri în altă parte, între Oceanul Atlantic şi Munţii Ural, nu există o zonă forestieră atât de importantă redată complet naturii. Nici un om nu locuieşte aici şi nici o intervenţie umană nu este permisă ca să obstrucţioneze în orice fel dezvoltarea pădurii.

Fără agricultură, fără ferme şi fără complexuri turistice, pădurea a reuşit să regenereze o mare varietate de habitate în numeroasele ei văi umede, izvoare, turbării, lande şi pajişti. Specii rare precum linxul, cocostârcul negru, buha, bufniţa pitică, ciocănitoarea cu trei degete şi genţiana de Boemia s-au întors aici, ca şi sute de alte specii.

În anumite locuri, brazii zac în grămezi putrede, pe care cresc muşchi şi sub-arboret: ţi se pare deprimant, până când vezi noii lăstari de pădure care ies la suprafaţă după secole de exploatare comercială care au făcut-o vulnerabilă în faţa gândacului de scoarţă, care a devastat-o.

Cum acesta distruge molidul, natura l-a înlocuit cu fagul indigen, frasinul de munte, sorbul şi alte specii rezistente care, la rândul lor, atrag o diversitate şi mai mare de specii de floră şi de faună.

Poţi admira acest peisaj unic de pe traseele de drumeţie care se întind pe 300 km sau de pe cele pentru ciclişti, lungi de 200 km. Hochwaldsteig te duce (urcând pe scara lui Jacob) până la domul de stâncă Lusen, aflat la 1 373 m deasupra limitei copacilor; Watzlikhain, în apropiere de sanctuarul Zwieslerwaldhaus, este un traseu care străbate o pădure virgină; iar Igelbus (autobuzul care circulă prin parcul naţional) te va lăsa la Seelensteig, un traseu de o frumuseţe atât de romantică, încât îţi va stârpi toţi demonii interiori.

Dar când ajungi pentru prima oară la Bayerische Wald, du-te întâi la centrul turistic de la Neuschonau ca să primeşti câteva sfaturi utile despre drumul pe care vrei să-l urmezi şi unde copiii se pot bucura de o sală în care pot face descoperiri interesante.

CE ESTE

O pădure intactă, rezervaţie a biosferei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina/trenul (Waldbahn) până la Zwiesel, Eisenstein, Grafenau sau Frauenau, apoi cu autobuzul (cere bilet pentru Bayerische Wald).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Eisenstein/Neuschonau (nord), Grafenau (sud).

NU RATA

Serpentina de 7 km lungime care înconjoară zona protejată în care se desfăşoară Proiectul Linx, de la Hans-Eisenmann-Haus la Neuschonau.

TREBUIE SĂ ŞTII

Gândacul de scoarţă are mai puţin de 6 mm. Doar 50 de asemenea gândaci pot distruge un copac matur în opt săptămâni.