normandia-inferioară

Normandia Inferioară

Deşi nu este atât de muntoasă pe cât s-ar crede, regiunea cunoscută ca Normandia Inferioară (Normandia de Jos) este un amestec pitoresc de creste stâncoase, văi bogate, dealuri împădurite şi defileuri dramatice presărate printre terenuri agricole pentru care este celebră Normandia.

În centrul ei se află valea râului Orne, care a creat un defileu adânc, foarte frecventat de canotori şi de căţărători deopotrivă. În zonă există mai multe trasee: Route des Cretes urmează linia munţilor – Pain du Sucre (deasupra) şi Rocher des Parcs -, dar circuitul principal urmează uneori cursul râului, alteori intră în defileuri şi trece peste stânci.

Cel mai înalt punct este stânca Oetre (Roches d’Oetre), o culme spectaculoasă care se ridică mult deasupra defileurilor săpate de cel de-al doilea râu din regiune, Rouvre.

Zona a fost locuită de mii de ani: sunt multe monumente megalitice de tip menhir, şi în Saint-Remy există un muzeu care se află într-o veche galerie de unde se extrăgea minereu de fier şi care se concentrează pe istoria şi geologia locului, începând cu 650 de milioane de ani în urmă, de când s-a format granitul, continuând cu apariţia dinozaurilor şi cu modelarea peisajului sub influenţa omului.

Zona este un paradis pentru sporturi – zbor cu parapanta, călărie, ciclism pe munte, toate pot fi făcute aici, precum şi plimbări sau drumeţii mai ambiţioase.

CE ESTE

O regiune pitorească din nordul Franţei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Caen.

CÂND SA TE DUCI

De primăvara până toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Falaise, la 6 km.

NU RATA

Priveliştea de pe stânca Oetre.

TREBUIE SĂ ŞTII

Falaise a fost locul de naştere al lui William Cuceritorul şi este numit după falezele pe care se află castelul.