munţii-troodos

Munţii Troodos

Chiar în spatele plajelor aglomerate din vestul Ciprului se află un sanctuar răcoros cu păduri parfumate de pin, ce se întind peste văile fertile spre o serie de vârfuri înalte, acoperite de zăpadă sau de flori sălbatice, în funcţie de anotimp. Aceştia sunt Munţii Troodos, coloana vertebrală a insulei.

Centrul munţilor este reprezentat de satul Troodos, pe flancul estic al muntelui Olympos, cel mai înalt vârf din Cipru, de 1 952 m. De aici se desprind patru regiuni distincte, fiecare cu caracterul şi specialitatea proprie.

Solea, la vest, la 56 km de la Lefkosia (Nicosia), se mai numeşte şi Valea Mărului. Pitoreştile sate de munte Galata şi Kakopetria sunt celebre pentru arhitectura tradiţională şi pentru bisericile pictate.

Districtul Pitsillia acoperă pantele estice ale masivului şi aici cătune străvechi se agaţă de coaste, printre podgorii sădite pe pante abrupte şi livezi de aluni şi migdali. Fertila vale din nord, Marathassa, produce cireşe care sunt exportate în toată lumea şi tot aici se găseşte mănăstirea din secolul al Xl-lea Kykko, cea mai importantă şi cea mai bogată dintre cele zece biserici bizantine care se găsesc în Munţii Troodos şi care au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită splendorii pe care o au icoanele, frescele şi arhitectura lor.

Regiunea Krassochoria, din sud, este la fel de fermecătoare. Numele ei înseamnă „satele vinului”.

Munţii Troodos sunt o aglomerare de serpentine şi cărări înguste ce străbat un mozaic verde punctat de o mulţime de flori sălbatice; fiecare cotitură îţi dezvăluie rodnicia locului – mere, pere, cireşe pentru palouze sau zivania. Zona e plăcută şi liniştită, o simbioză perfectă între om şi natură, care a avut ca rezultat tihna şi belşugul.

CE SUNT

Un lanţ muntos în partea vestică şi centrală a Ciprului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Paphos.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, ideal ar fi primăvara sau toamna.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Platres fin vest, spre Lemesos), Kalopetria (in est, spre Lefkosia).

NU RATA

Icoana de aur a Fecioarei Maria de la mănăstirea Kykko.

TREBUIE SĂ ŞTII

Una dintre bisericile bizantine are hramul Sf. Nicolae de pe Acoperiş.