muntii-mourne

Munţii Mourne

Versanţii de granit ai Munţilor Mourne din County Down, în sud-estul Irlandei de Nord, sunt situaţi într-o regiunea de o mare frumuseţe, iar vârful cel mai înalt, Slieve Donard, are 849 m. Slieve este un cuvânt irlandez derivat din sliahb, care înseamnă „munte”.

Stâncile cenuşii ale lui Slieve Donard se ridică din mijlocul celei mai mari zone de dune şi litoral din Irlanda, care mărgineşte Ia sud şi la est Rezervaţia Naţională Mourlough. Aici se găsesc numeroase specii de păsări sălbatice, printre care mierla gulerată, cocoşul sălbatic şi păsări limicole. Tot aici focile cenuşii au locuri bune de vânat. Există şi plante diverse, dar şi fluturi, printre care şi rarul Euphydryas aurinia.

Din vârful lui Slieve Donard poţi vedea Isle of Man şi Stranford Lough. De asemenea, în nord vei vedea Lough Neagh, marea continentală de 390 km2 celebră pentru ţiparii ei, care se consumă pe plan local, dar sunt şi exportaţi. Dovezile activităţii umane datează din Mezolitic (7000-3500 î.Hr.) până în Neolitic, din Epoca Bronzului până în zilele noastre.

Frumuseţea pură a acestui munte a fost sursa de inspiraţie pentru Percy French, care a compus un cântec ce se încheie cu versul „Acolo unde munţii O’Mourne coboară în mare“, care a făcut cunoscut acest munte în toată Irlanda.

Un alt loc interesant din acest lanţ muntos, vizitat de drumeţi, biciclişti şi căţărători, este Mourne Wall – un perete drept de piatră, lung de 35 km, care traversează cele douăsprezece vârfuri ale munţilor şi care a fost construit iniţial pentru a trasa limitele unui lot de pământ cu o suprafaţă de 36 km2 pe care se află şi două mari lacuri artificiale, în valea Silent, care aprovizionează cu apă oraşul Belfast.

La Nevvcastle, principalul oraş de pe partea sud-estică a munţilor, poţi să te plimbi cu iahtul, să joci golf sau să practici pescuitul sportiv.

CE SUNT

Un lanţ muntos în sud-estul Irlandei de Nord.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu feribotul până la Belfast, apoi spre sud, pe A1 până la Newry, aflat la est de Munţii Mourne.

CÂND SĂ TE DUCI

Pasionaţii de drumeţii pot merge oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Newry.

NU RATA

Bazinul Ben Crom, aflat în amonte de vechiul bazin Silent Valley, înconjurat de turbării şi pante cu grohotiş.