munţii-harz

Munţii Harz

Pe o lungime de 100 km în mijlocul Germaniei, Munţii Harz despart şesurile nordice de podişurile sudice. Regiunea a beneficiat de politicile secolului XX care au lăsat-o practic nelocuită, acordând celor 27 400 ha de păduri de conifere şi foioase, mlaştini, pajişti alpine, stânci, cascade şi defileuri oportunitatea ideală de regenerare.

Tot lanţul muntos este acum protejat prin statutul de rezervaţie naturală, dar punctul central este reprezentat de platoul Oberharz, care se întinde pe o suprafaţă de 65 km2 în jurul crestei rotunjite de granit Brocken, cel mai impunător munte, cu înălţimea de 1 142 m.

Învăluit de ceţuri 300 de zile pe an, asprimea impozantă a muntelui Brocken l-a inspirat pe Goethe să recreeze această atmosferă sălbatică în coşmarurile din Faust; iar şaua stâncoasă din Thale, un mic oraş aflat deasupra dramaticei văi Bode, din apropiere, se numeşte Hexentenplatz, adică locul în care dansează vrăjitoarele de Walpurgisnacht (pe 1 mai), înainte de a-şi lua zborul spre întâlnirea cu diavolul, pe muntele Brocken.

Dacă landele înalte sunt aspre, pădurile din jur, în care găseşti sorb, arţari şi fagi, înconjoară peste 100 de lacuri care de multe ori se unesc prin apele torenţiale ale râurilor şi prin fire înguste de cascade.

Ecoul apelor însoţeşte cursul râului Bode, care părăseşte misterul şi magia din Oberharz ca să ajungă într-un peisaj de poveste cu adevărat gotico-romantic. Forţa apei a săpat sisteme întregi de peşteri în versanţii aspri de granit şi a trecut imperturbabilă prin straturile de calcar. Cele mai spectaculoase peşteri de picurare din Harz sunt aici, la Rubeland, lângă Wernigerode.

Peştera Baumannshohle, cu uriaşa Sală Goethe, de 60 x 40 m, devine scenă pentru festivaluri de muzică; iar Hermannshohle, aproape la fel de mare, are uimitoare aranjamente de stalactite şi stalagmite care strălucesc datorită cristalelor minerale.

Harz şi Bodetal sunt uimitoare în orice anotimp. Dar nu uita că, oricât de aglomerate ar părea punctele turistice precum linia ferată care trece prin defileul îngust, nu trebuie decât să mergi câţiva metri mai departe ca să te bucuri de singurătatea pădurii care aparţine cu adevărat lincşilor, jderilor, cerbilor roşii şi lopătari, precum şi miriadelor de păsări care îşi au aici casa.

CE SUNT

Un munte rezervaţie a biosferei cu un legendar platou alpin.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul până la Bad Harzburg, apoi cu maşina/autobuzul până la Torfhaus (pentru traseul Goethe, care urcă pe Brocken).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Wernigerode, la 10 km.

NU RATA

Oraşul medieval Quedlinburg, panorama de pe Rosstrappe, spre Thale.

TREBUIE SĂ ŞTII

Fagul pitic, anemona de Brocken, libelula de smarald sunt relicve din epoca glaciară şi fac parte din numeroasele specii conservate datorită izolării Munţilor Harz.