muntele-eiger

Munţii Eiger

Sus, în Berna Superioară, la capătul estic al lanţului muntos Jungfrau, se află Eiger – cel mai cunoscut, chiar celebru, munte clin lume. Escaladarea versantului său nordic este echivalentă cu tentativa de a obţine imposibilul, chiar dacă s-a reuşit acest lucru, prima dată în 1938.

Traseul relativ mai facil de pe versantul vestic a fost parcurs pentru prima oară în 1858, dar chiar şi acesta este doar pentru alpinişti cu experienţă. La 3 970 m, este cu 188 m mai mic decât vecinul său, Jungfrau. De oriunde te apropii cu trenul, o să vezi că versantul de nord, Eigerwand, domină toată valea de sub el.

În ultimii ani, ambele trasee de pe munte au devenit şi mai riscante în timpul verii: temperaturile mai ridicate şi zăpada mai puţină au redus cantitatea de gheaţă, iar alunecările de pietre sunt foarte frecvente – în 2000, de pe versantul nordic s-au prăvălit la o singură alunecare circa 700 000 m3 de piatră.

Traseul Eiger porneşte de la Wengen şi ajunge la Alpiglen – o să ajungi aproape de poalele versantului nordic, dar şi de gheţarul Eiger. Ca să parcurgi acest traseu în întregime îţi ia o zi întreaga de eforturi susţinute, însă sectorul de la Eigergletscher la Alpiglen durează mai puţin de trei ore, potrivit autorităţilor.

CE ESTE

Unul dintre cel mai cunoscuţi munţi din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul de la Interlaken.

CÂND SA TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Interlaken, la 15 km.