munţii-din-auvergne

Munţii din Auvergne

Regiunea Auvergne este foarte cunoscută pentru frumuseţea ei: văi împădurite şi munţi stâncoşi, în special Monts Domes (numiţi şi Chaine des Puys) şi Mont-Dore.

Dar ceea ce nu ştie multă lume este că acest uimitor relief din Massif Central este rezultatul unei activităţi vulcanice relativ recente. Cel mai tânăr şi cel mai înalt vulcan din Monts Domes este Puy-de-Dome care a erupt ultima oară cu mai puţin de 8 000 de ani în urmă. Acest munte impresionant, cu craterul lui dublu, este una dintre cele mai cunoscute privelişti din Franţa.

Un drum abrupt merge în spirală până aproape de vârful lui, dar cărarea zigzagată, care datează de pe vremea romanilor şi care parcurge cei 1 464 m până sus, este foarte frecventată de drumeţi.

De pe buza craterului interior, panorama care se deschide spre nord şi sud peste domurile de lavă şi conurile vulcanice este surprinzătoare. Către sud-vest, şi Mont-Dore sunt tot vulcanici. Sunt trei vulcani principali – Puy de Sancy, Puy de l’Aiguiller şi Banne d’Ordanche – care se ridică deasupra unui teritoriu plin de păduri, lacuri, râuri şi cascade.

Zona aceasta era frecventată încă de pe vremea romanilor datorită apelor termale şi izvoarelor curative. Şi azi sunt aici staţiuni, iar apele minerale sunt exportate peste tot în lume.

Parcul Natural Regional Volcans d’Auvergne este foarte vast. Se întinde de la Monts Domes, în nord, până la Monts du Cantal, în sud. Locul acesta superb este foarte căutat vara pentru drumeţii, canotaj sau plimbări cu barca, şi iarna pentru schi şi snowboarding.

CE SUNT

Un lanţ de vulcani din sudul Franţei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Lyon.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Clermont-Ferrant, la 10 km.

NU RATA

Călătoria cu telefericul şi urcuşul până în vârful lui Mont-Dore.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ciclismul pe Puy-de-Dome este restricţionat la doar câteva ore pe săptămână, când drumul este închis pentru alte mijloace de transport.