Întotdeauna izolaţi şi niciodată atinşi de turismul de masă, Munţii Carpaţi din sud-vestul Ucrainei sunt o comoară de resurse naturale pentru toată Europa. Între Polonia, Slovacia şi România, ei formează un coridor lung de 280 km şi lat de circa 100 km, unul dintre cele mai vechi şi mai intacte peisaje din Europa, sanctuar pentru multe dintre speciile lui rare şi gardianul unui număr imens de specii endemice de floră şi faună.
Sunt faimoşi pentru frumuseţea lor: vârfurile rotunjite şi largi din coloana centrală sunt acoperite cu vegetaţie subalpină şi alpină, numită polonînî, de milenii fiind terenuri de păşunat pentru crescătorii nomazi de animale.
Între ele şi dedesubtul lor sunt păduri de molid şi de brad, care acoperă crestele stâncoase şi nenumăratele ravene unde torenţii din munte şi-au făcut drum pe ambele părţi ale acestei cumpene a apelor europene.
Ceva mai jos, pantele abrupte ale văilor sunt pline de fagi, dar şi de extrem de rarii cedri carpatini şi de tisă, vechi de 4 000 de ani (există o rezervaţie de 206 ha pentru ei în apropiere de Kolomia), dar şi de arţari, stejari, ulmi de munte, carpeni şi alte specii dispărute din alte zone ale Carpaţilor.
La toate nivelurile, abundenţa rară este cuvântul de ordine – sute de specii de flori care marchează schimbarea anotimpurilor; linxul, lupul, ursul, zimbrul, elanul, salamandra şi o mulţime de păsări rare, precum bâtlanul cenuşiu, toate arată statutul virgin ale acestei regiuni.
Bogăţia Carpaţilor ucraineni este sintetizată de masivul Hornohora, de lângă micul oraş Iaremce, la sud de Ivano-Frankovsk. Între Iaremce şi muntele Hoverla, care, la 2 061 m, este cel mai înalt din Ucraina, poţi vedea toate elementele specifice zonei, de jos până sus: flora alpină în polonînî, liniştea pădurilor, râul Prut curgând vijelios din munte în canionul Iaremce şi seria de cascade care culminează cu Probii, cu înălţimea de 80 m.
Sunt zeci de asemenea locuri frumoase în regiune şi zeci de peşteri uimitoare, panorame, bizare formaţiuni stâncoase şi minuni. Una dintre ele, care îi impresionează în mod deosebit pe vizitatori, este că puţinii oameni care locuiesc aici sunt tot atât de prietenoşi şi de ospitalieri, pe cât de spectaculos este tărâmul lor de poveste.
CE ESTE
O secţiune izolată dintr-un lanţ muntos virgin, unde frumuseţea naturală şi raritatea speciilor sunt la ordinea zilei.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul sau cu trenul până la Ivano-Frankovsk sau Cernăuţi, apoi cu autobuzul sau maşina.
CÂND SĂ TE DUCI
Aprilie-octombrie.
CELE MAI APROPIATE ORAŞE
Kolomia (est), Hust (vest).
NU RATA
Valea Narciselor, în masivul Hust – 80 ha cu narcise sălbatice.
TREBUIE SĂ ŞTII
Brînza este o brânză cu gust foarte puternic făcută în polonînî de ciobanii nomazi huţuli, vara, când sunt în transhumanţă.