munţii-cairngorm

Munţii Cairngorm

Munţii Cairngorm se află în Parcul Naţional Cairngorm, despre care s-a spus adesea că are una dintre cele mai spectaculoase privelişti din Marea Britanie, de la tundra sălbatică de pe crestele înalte, până la pădurile străvechi şi tăcute de pini şi iarbă neagră. Tot aici se găsesc şi câmpii ierboase, plin vara de culori vii, şi văi adânci şi râuri al căror curs a fost săpat de acţiunea gheţarilor.

Numele Cairngorm vine din gaelică şi înseamnă „muntele albastru”, iar lanţul muntos era numit Monahd Ruahd, adică „dealurile roşii”, datorită nuanţei roşiatice pe care o au de la granitul din compoziţia lor. Cei optsprezece munţi fac parte din Munros şi se numără printre cei mai înalţi din ţară. Ei s-au format în timpul ultimei ere glaciare, au calote statice de gheaţă care le rotunjesc vârfurile şi sunt scăldaţi de apele râurilor Dee şi Spey, precum şi de afluenţii celui din urmă, Feshie şi Avon.

Puţini oameni trăiesc aici, din cauza climei aspre, cu zăpadă inclusiv în august, dar fauna este absolut deosebită. Aici găseşti căprioare roşii şi ciute, singura specie de ren din Marea Britanie, iepurele de munte, jderul de pin, veveriţa roşie, pisica sălbatică şi vidra, supra vegheate de sus de magnificele acvile aurii, de vulturi-pescar, ierunca alpină, şi ploierul de munte, atât de rar. Din când în când poţi vedea şi bufniţa de zăpadă, fluierarul de munte şi presura de Laponia.

Valea, Lairg Ghru Pass, este vechiul traseu al ciobanilor spre Lowlands, iar prin ea trece spre mare tumultuosul râu Spey, plin de somoni, chiar pe la poalele muntelui Cairngorm, iar alte râuri asigură apa pură necesară distileriilor de whisky de malţ precum Glenlivet.

Recent s-a construit şi un funicular la centrul Ptarmigan, care urcă până la 150 m de vârful muntelui, facilitând accesul pentru amatorii de plimbări pe munte, pentru pasionaţii de sporturi hibernale, căţărători, iubitori de păsări sau căprioare.

Alte activităţi specifice sunt pescuitul la muscă şi zborul cu deltaplanul, dar trebuie să spunem că Highlands poate fi un loc periculos şi riscant, cu vreme imprevizibilă.

CE SUNT

Un lanţ muntos din Highlands, Scoţia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul, avionul sau maşina până la Aberdeen, apoi pe A93 până la Braemar, care se află în Parcul Naţional Cairgorm.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Aberdeen, la 96 km.

NU RATA

Whisky-urile de malţ.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vremea capricioasă poate fi periculoasă, mai ales iarna.