munţii-balcani

Munţii Balcani

Munţii Balcani sau Stara Pianina se întind pe circa 560 km din estul Serbiei, prin nordul Bulgariei până la capul Emin, care se află la nord de Burgas, la Marea Neagră.

Cele mai înalte vârfuri se găsesc în partea centrală – aici se află muntele Botev, cu 2 376 m, dar şi alte 20 de vârfuri care depăşesc 2 000 m. Râurile din munţii Balcani curg în special la nord către Dunăre sau la sud către Marea Egee, iar munţii sunt traversaţi de 20 de trecători şi de mai multe linii de cale ferată.

Regiunea este remarcabilă pentru floră şi faună – există nouă rezervaţii naturale, dintre care patru sunt declarate rezervaţie a biosferei de către UNESCO. Păduri străvechi de carpen, fag, molid, brad şi gorun acoperă versanţii din Parcul Naţional Balcanii Centrali, adăpostind zece specii şi două subspecii de plante endemice.

Aici cresc floarea de colţ, 256 de specii de ciuperci şi 166 de specii de plante medicinale. Munţii sunt plini de păsări – 224 de specii -, un magnet pentru toţi pasionaţii de zburătoare.

Peisajul este variat: pajişti alpine frumoase şi înalte pline de flori, cascade care se rostogolesc şi cad pe pereţii aproape verticali ai munţilor, canioane adânci şi misterioase şi peşteri fascinante.

Aceşti munţi au fost locuiţi de secole şi există mai multe oraşe în care vizitatorul are ocazia să descopere moştenirea culturală şi istorică a regiunii. Mai sunt cunoscuţi şi pentru mănăstiri, unele fondate de multă vreme, în secolul al Xll-lea. Între zidurile acestora se găsesc adevărate comori – icoane, fresce şi iconostase din lemn sculptate minunat.

În secolul al XlX-lea, numeroşi călugări au fost angajaţi în lupta de eliberare naţională, iar multe mănăstiri au fost distruse şi apoi restaurate.

CE SUNT

Un lanţ muntos care se întinde din Serbia până la Marea Neagră.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul.

CÂND SĂ TE DUCI

Iulie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Sunt o mulţime de sate şi oraşe în munţi.

NU RATA

Mănăstirile vechi şi comorile lor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Chiar şi în timpul verii vremea este imprevizibilă.