munţii-ardeni

Munţii Ardeni

Ardeni este o regiune sălbatică şi pietroasă ce se întinde din estul Franţei, prin Luxembourg şi Belgia ca să ajungă până în Germania. Cea mai înaltă parte din lanţul muntos este Haute Fagnes (Hohes Venn), din estul extrem, regiune în care se vorbeşte germana şi care e un pustiu bătut de vânturi, frecventat de schiori; însă cel mai pitoresc loc se găseşte mai spre vest, între Dinant, La Roche-en-Ardenne şi Bouillon. Aici văile râurilor şi canioane adânci, împădurite şi şerpuite se ridică spre vârfurile verzi, de o mare frumuseţe şi poezie.

Peşterile din Ardeni sunt şi ele un important punct de atracţie, săpate de râuri subterane care, de-a lungul secolelor, au erodat şi au dizolvat calcarul versanţilor, lăsând în urmă stalagmite şi stalactite.

Poarta de intrare către cea mai pitorească zonă din Ardeni este Namur, la joncţiunea râului Sambre cu fluviul Meuse (supranumit şi Grognons – „râtul de porc“), unde se găseşte masiva cetate din munte, odinioară una dintre cele mai solide fortăreţe din Europa, la care poţi ajunge făcând o impresionantă călătorie cu telefericul.

Din Namur, fluviul Meuse trece printre pante domoale pline de păduri, întrerupte din loc în loc de aflorimente abrupte şi de stânci colţuroase desupra cărora vei vedea ruine de castele. Zona aceasta atrage o mulţime de căţărători.

Micul oraş Rochefort, la circa 50 km sud de Namur, este un bun punct de plecare în explorarea Munţilor Ardeni şi bază de lansare pentru biciclişti şi excursionişti. Este o zonă încântătoare, cu dealuri împădurite abundent, cu văi de râu şi cu o mulţime de castele.

La Han-sur-Lesse, chiar la est de Rochefort, este o rezervaţie naturală în care trăiesc animale care şi-au avut habitatul în Ardeni încă din vremuri preistorice – bizoni, urşi, căprioare şi mistreţi.

CE SUNT

Munţi în sudul Belgiei.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Bruxelles mergi spre sud-est până la Namur.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara şi vara pentru excursii, ciclism şi canotaj.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Namur, la 60 km.

NU RATA

Tresor du Prieure d’Oignies, care se află într-o mănăstire din Namur – o colecţie deosebită de bijuterii superbe de aur şi argint.

TREBUIE SĂ ŞTII

În Munţii Ardeni sunt peste 800 km de trasee de schi.