muntele-triglav-şi-alpii-iulieni

Muntele Triglav şi Alpii lulieni

Puţin cunoscuta regiune din nord-vestul Sloveniei, botezată după dinastia iuliană a împăraţilor romani, este un tărâm de poveste cu castele romantice şi sate medievale aşezate într-un decor spectaculos, cu creste înalte şi defileuri adânci, cu cascade tunătoare, râuri limpezi şi lacuri alpine.

Munţii stâncoşi de calcar se ridică din mijlocul pădurilor dese şi din pajişti pline de flori care iarna se transformă într-un tărâm fantastic al zăpezilor. Alpii lulieni se întind pe o suprafaţă de 4 400 km2 şi creează graniţa naturală între Slovenia şi Italia.

Colosalul munte Triglav (deasupra) se află între râurile Soca şi Sava, în mijlocul Parcului Naţional Triglav. Este cel mai înalt vârf din Alpii lulieni (2 864 m) şi de aici poţi admira panorama superbelor văi alpine care se întind sub el ca nişte evantaie. Chiar sub vârf se află gheţarul Triglav şi un abis de gheaţă adânc de peste 280 m.

Versantul nordic este dificil şi periculos, rezervat numai alpiniştilor cu experienţă, dar există trasee spre vârf care pot fi abordate şi de amatori. Din vârful muntelui poţi vedea Austria şi Marea Adriatică. Muntele Triglav este un important simbol al identităţii naţionale şi apare pe drapelul sloven şi pe moneda de 50 de eurocenţi.

La marginea Parcului Naţional Triglav se află două lacuri celebre – sublimul lac Bled, cu castelele lui legendare şi biserica din insulă, şi, sus în munţi, neatinsul lac Bohinj, renumit pentru apele lui de un intens albastru-închis.

Este cel mai mare lac din Slovenia, cu o suprafaţă de 3,3 km2, înconjurat de un peisaj superb, în care cascada Savica îşi prăvăleşte apele de la 60 m în pădurea din apropiere.

CE SUNT

Un minunat peisaj montan, perfect pentru sporturi de vară şi de iarnă şi pentru aventuri în aer liber.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Ljubljana.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Excelent pentru sporturile de iarnă.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Bled, Tolmin, Kobarid, Bohinjska Bistrica, Kranjska Gora.

NU RATA

Valea lacurilor Triglav, o vale alpină înaltă la sud-vest de Triglav, supranumită Marea de Piatră, în care sunt zece lacuri înconjurate de formaţiuni carstice (calcaroase).

TREBUIE SĂ ŞTII

Deşi poţi să ajungi într-o zi pe vârful muntelui Triglav, cele mai frumoase trasee durează două sau trei zile, oprindu-te la cabanele construite în munte.