muntele-olympos

Muntele Olympos

În inima Munţilor Troodos din vestul Ciprului se află muntele Olympos care, la 1 952 m, este cel mai înalt din insulă, denumit de localnici Chionistra. Dacă nu iei în seamă vârful actual, înconjurat de un glob uriaş, plin de dispozitive militare de urmărire şi comunicare şi înconjurat de sârma ghimpată a unei importante baze militare care nu permite vreo intruziune, muntele poate părea magic.

Frumuseţea lui stă în văile abrupte în care pădurile înalte fac loc livezilor ce alternează cu câmpuri de flori sălbatice. Fiecare petic de pământ are propriul caracter, vizibil incusiv în cătunele străvechi agăţate de coaste şi în miniaturalele capodopere bizantine – bisericile ce datează din secolele al Xl-lea-al XV-lea.

Versantul muntelui este un labirint de cărări de-a lungul cărora pădurici răcoroase şi frunzoase se deschid pe neaşteptate spre panorame uriaşe. Indiferent de sezon, aici lumea pare să renască în aerul cristalin.

Din ianuarie până în martie, chiar şi atunci când turiştii fac plajă pe coastele aflate la 120 km distanţă, muntele Olympus mai are destulă zăpadă pentru schiat. Este singura perioadă din an când urâţenia bazei militare sau a parcării turistice din apropiere se mai atenuează.

Combinaţia dintre soarele cald şi zăpada scârţâitoare asigură condiţii ideale pentru plimbare; de la o cabană aflată în spatele parcării, la 3 km de satul Troodos, poţi închiria echipament pentru a escalada pe două trasee.

Există două cărări naturale în jurul muntelui. Una este Artemis -un traseu scurt, de 2 km, în jurul vârfului, la mică distanţă de gardul de sârmă ghimpată; Atalante este un splendid traseu de 12 km care înaintează şerpuit prin păduri înalte şi peste stânci unde poţi zări muflonul cipriot şi diverse păsări rare.

Sunt şi alte cărări în apropiere, pe teritoriul Parcului Naţional Troodos. Popularitatea lor vara se explică prin temperatură, care, în timp ce pe coastă ajunge la 28 C, pe Olympos este de numai 17°C.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din Cipru.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Paphos sau Lemesos.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, ianuarie-martie pentru schi.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Lemesos, la 51 km.

NU RATA

Mina abandonată de cromit Hadjipavlou.

TREBUIE SĂ ŞTII

Zăpada este atât de uscată încât ai nevoie de tălpici speciali.