muntele-olimp

Muntele Olimp

Încărcat de istorie veche, muntele Olimp este cel mai înalt din Grecia. Odinioară reşedinţă a vechilor zei greci, care aveau un comportament scandalos, este locul de unde Zeus arunca fulgere în oricine nu era pe placul lui.

Muzeul arheologic este la Dion, unde Alexandru cel Mare a adus ofrande zeilor din Olimp înainte de a porni să cucerească pământuri până în îndepărtata Indie. În regiunile mai joase de pe munte există o mare varietate de plante: peste 1 700 de specii au fost identificate aici. A devenit primul parc naţional al Greciei, In 1937, şi spre sfârşitul primăverii este plin de flori sălbatice. Versanţii muntelui sunt acoperiţi cu păduri de fag, cedru, stejar şi pin, în care mişună urşi, lincşi şi lupi.

În vremuri străvechi, oamenilor le era interzis să pună piciorul pe acest munte, dar interdicţia a fost ridicată cu câteva secole în urmă. Cel mai înalt dintre cele opt vârfuri ale sale, Mytikas (Nasul) a fost escaladat pentru prima dată în 1913 de localnicul Christos Kakalos şi de alpiniştii elveţieni Frederic Boissonas şi Daniel Baud-Bovy.

Drumeţia de la Litochoro, aflat la nivelul mării, până la cei 2 919 m ai acestui vârf uriaş durează, dus-întors, cam două zile. Sunt o mulţime de trasee marcate şi refugii unde te poţi adăposti noaptea, dar vara este posibil să ai nevoie de rezervare. Urcuşul nu e dificil în sine, dar muntele poate fi periculos pe vreme rea. Peisajele frumoase şi panoramele oferite merită efortul.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din Grecia, reşedinţa vechilor zei greci.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul din Atena sau Salonic până la Litochoro.

CÂND SÂ TE DUCI

Când e vremea bună, în perioada iunie-august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Litochoro, la 10 km.

NU RATA

Muzeul arheologic de la Dion, la poalele muntelui.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ai nevoie de loţiune de protecţie solară, încălţăminte potrivită pentru drumeţie, hartă, mâncare, apă, sac de dormit şi haine călduroase.