muntele-mont-blanc

Muntele Mont Blanc

Aflat sus, în Alpi, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, Mont Blanc, cu cei 4 807 m ai săi, este cel mai înalt munte din Europa. Numit uneori de francezi la Dame Blanche – Doamna Albă – el este, evident, foarte căutat de alpiniştii serioşi.

Regiunea din jurul muntelui este splendidă, cu păşuni alpine, defileuri, cascade şi gheţari, printre care se află şi Mer de Glace, al doilea gheţar ca mărime din Alpi. La nord-vest de munte, cascadele din defileul Diosaz sunt considerate de multă lume cele mai frumoase din Franţa.

Staţiunea de renume internaţional Chamonix-Mont-Blanc îi atrage de mult timp pe schiori, dar zona este acum la fel de importantă şi pentru activităţi şi sporturi estivale, precum rafting, drumeţii (sunt peste 310 km de trasee în zonă), ciclism montan, plimbări cu măgăruşul, schi pe gheţari, plimbări cu sania trasă de câini sau zbor cu parapanta.

O reţea de transport cu telefericul asigură accesul pe pârtiile înalte, dar cel mai spectaculos este să survolezi zona cu elicopterul.

Flora şi fauna sunt specifice regiunii – o mulţime de flori de primăvară vei vedea în iunie pe pajişti, iar la înălţimi mai mari vei zări marmote şi capre negre.

Chiar dacă nu ţi-ai propus să ataci Mont Blancul ca alpinist, vei descoperi că locul acesta este deosebit, un peisaj superb, în care ai multe de văzut şi de făcut.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din Europa.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe route des Hautes Alpes până la staţiunea Chamonix-Mont-Blanc sau prin tunelul Mont Blanc, din sud.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Megeve, la 15 km.