muntele-matterhorn

Muntele Matterhorn

Aflat la graniţa dintre Elveţia şi Italia, iconicul munte Matterhorn (în italiană Monte Cervino) este poate cel mai uşor de recunoscut munte din Europa. Cele patru feţe ale sale – versantul de nord, de sud, de est şi de vest – rămân lipsite aproape complet de zăpadă, fiindcă sunt foarte abrupte.

În schimb, zăpada alimentează gheţarii care se găsesc la poalele fiecărui versant. Prima dată a fost escaladat în 1865, pe un traseu care azi este cel mai des practicat, pe creasta Hornli, deasupra satului elveţian Zermatt.

Deşi în fiecare an cam 3 000 de oameni încearcă să-l escaladeze, mulţi dintre ei fac cale întoarsă, pentru că urcuşul presupune o mare rezistenţă şi forţă. Celălalt traseu frecventat se găseşte pe partea italiană.

Renumite pentru schi, porţiunile mai joase ale muntelui sunt excelente vara pentru drumeţii – peisaje impresionante, păduri de larice, pajişti alpine şi iezere montane. O privelişte uimitoare îţi oferă creasta Gorner Grat – peste gheţarul Gorner, având în fundal Monte Rosa, iar în spatele lor munţii Dorn, Breithorn şi Matterhorn. Pe creastă poţi ajunge pe jos sau cu trenuleţul.

Schwarzsee, Lacul Negru, aflat la nord de munte, poate fi o destinaţie în sine, iar de acolo poţi vedea muntele mai de aproape, dar şi o privelişte spectaculoasă a văii. Pajiştile înalte au o superbă floră alpină primăvara şi aici trăiesc marmote şi diferite specii de păsări de munte.

CE ESTE

Un munte pe care îl recunoşti imediat.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina până la Tasch, apoi cu trenul până la Zermatt, pe urmă pe jos sau cu telescaunul.

CÂND SĂ TE DUCI

Perioada ideală pentru căţărări şi drumeţii este iulie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Visp, la 40 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

În satul Zermatt accesul maşinilor e interzis.