muntele-marmolada

Muntele Marmolada

Creasta masivă a muntelui Marmolada domină toată Val di Fassa, un tărâm de basm, cu pajişti pline de flori, lacuri şi vârfuri ascuţite, din partea estică a Alpilor aflaţi în nordul Italiei. „Regina Dolomiţilor“ se ridică din pasul Fedaia spre vârful Punta Penia care, la 3 344 m, îşi domină vecinii, şi ei cu înălţimi impresionante.

Marmolada se întinde de la est la vest cu cinci munţi separaţi şi singurul gheţar din Dolomiţi – cea mai mare formaţiune de gheaţă din Alpii de est. Atât vara, cât şi iarna este un superb teren de joacă pentru amatorii de sport.

Pe versantul sudic există un perete întreg de rocă netedă, lung de câţiva kilometri – o provocare irezistibilă pentru alpinişti. Versantul uşor îngheţat din partea de nord, acoperit de zăpadă mult timp după ce în alte părţi aceasta se topeşte, este celebru pentru libertatea de a schia pe pârtii neamenajate.

Nenumăratele creste şi păsuri de aici sunt ideale pentru ciclism montan, iar împrejurimile superbe şi peisajele încântătoare sunt o bucurie pentru parapantişti şi excursionişti.

Grupul de munţi din jurul Val di Fassa au o geologie complexă. În mod neobişnuit, roca dolomitică de la care munţii şi-au luat numele este combinată cu straturi de lavă vulcanică. Stratul negru de lavă contrastează izbitor cu albul dolomitului şi albăstruiul gheţarului, creând un tablou fascinant.

La apus, fenomenul numit enrosadira învăluie muntele, colorând tot peisajul într-o fermecătoare nuanţă trandafirie.

CE ESTE

Un munte cu cinci vârfuri şi un gheţar din Dolomiţi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Bolzano, Verona, Veneţia sau Milano. Cu trenul sau cu maşina până la Bolzano sau Ora, 37 km sau 45 km de Val di Fassa.

CÂND SĂ TE DUCI

Depinde de ce vrei să faci.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Canezei (şi satele Alba şi Penia), în Val di Fassa.

NU RATA

O excursie la lacul Misurina.

TREBUIE SĂ ŞTII

Marmolada a fost scena cumplitelor lupte dintre Austria şi Italia în Primul Război Mondial, lupte soldate cu un număr uriaş de victime. Există un muzeu şi un memorial al războiului şi poţi explora rămăşiţele „Oraşului de Gheaţă”, un extraordinar labirint de tuneluri construit de austrieci, acolo unde se mai găsesc şi acum artefacte de război încă nedescoperite.