muntele-jungfrau

Muntele Jungfrau

Jungfrau poate nu e cel mai dificil munte de urcat din Berner Oberland (Berna Superioară), dar este cel mai înalt – 4 158 m – şi, alături de Eiger şi Monch, domină toată regiunea.

Dar de mulţi ani nu mai e nevoie să urci acest munte, întrucât există trenuleţe şi telescaune care te urcă până la 600 m de vârf.

Fie de la Lauterbrunnen, fie de la Grindelwald, autostrada Wengenalpbahn (WAB) te duce la Kleine Scheidegg, la poalele versantului de nord al muntelui Eiger, celebrul Eigerwand care a ucis atâţia alpinişti. Trenul cu cremalieră are cea mai lungă linie din lume şi a fost inaugurat în 1893. De aici, la o înălţime de 2029 m poţi vedea Eigerwand, Monch şi chiar Jungfrau.

Următoarea etapă a călătoriei se face pe Jungfraubahn (JB), o linie ferată electrică ale cărei garnituri urcă trei munţi până să ajungă la staţia terminus Jungfraujoch. Pe drum se fac două opriri scurte, unde vizitatorii  pot vedea prin nişte găuri săpate în munte gheaţa de dedesubt şi vârfurile de deasupra.

De la ultima oprire, un telescaun te duce repede la Terasa Sfinx, care se află între munţii Jungfrau şi Monch, şi de unde poţi vedea gheţarul Aletsch, lung de 23 km, care înconjoară muntele şi care în anumite locuri se deplasează cu uimitoarea viteză de 180 m pe an. Datorită zăpezii şi gheţii care acoperă permanent zona, sporturile de iarnă pot fi practicate tot timpul, dar altitudinea mare te poate obosi din cauza aerului rarefiat.

Priveliştile de pe terasă sunt spectaculoase – înălţimile Bernei Superioare, mai ales vara, atunci când vârfurile albe contrastează cu verdele văilor aflate mult dedesubtul lor.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din partea aceasta de Elveţie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Interlaken, la 16 km.

NU RATA

Priveliştea din vârful muntelui.

TREBUIE SĂ ŞTII

Trenurile circulă tot anul, în afară de zilele cu vreme foarte rea.