Prezenţa stranie a muntelui Etna se simte pe o arie largă clin nord-estul Siciliei. Are o bază de peste 30 km şi o înălţime de 3 323 m. De obicei există ceva activitate geotermală undeva pe munte, iar evenimente mai importante au loc la câteva săptămâni sau luni.
Structura vulcanului este complexă, iar erupţiile nu se produc numai în interiorul craterului principal. Spre deosebire de mulţi alţi vulcani, Etna produce mai multe tipuri de erupţii – uneori, lava curge rapid pe versanţii muntelui, alteori scuipă gaze şi lansează bucăţi de magmă la mari înălţimi, un spectacol care, noaptea, este de-a dreptul fascinant.
Vechii greci atribuiau activitatea vulcanului monştrilor şi giganţilor întemniţaţi de Zeus în munte, iar romanii credeau că este atelierul lui Vulcan.
Erupţiile prin hornurile laterale numeroase au creat o mulţime de creste şi văi, cum ar li Monte Spagnolo sau Monte Gallo: sunt locuri perfecte pentru drumeţii. Protejate în faţa dezvoltării urbane, poalele împădurite pot fi explorate pe adevărate labirinturi de cărări care trec prin habitatul preferat de pisici sălbatice, porci spinoşi, diverse reptile şi acvile aurii. Iarna este un paradis pentru schiori.
Din cauza pericolului permanent prezentat de activitatea vulcanică, căţărarea pe crestele mai înalte ale muntelui este strict interzisă. În timpul erupţiilor sau atunci când seismografele care monitorizează fiecare respiraţie a muntelui indică o activitate iminentă, şoselele şi drumurile se închid, mai ales cele aflate pe direcţia vântului.
În ciuda riscurilor pe care le presupune prezenţa vulcanului pentru cei care trăiesc la poalele lui, acest splendid munte şi peisajul uimitor din regiune merită să fie vizitate.
CE ESTE
Cel mai mare vulcan activ din Europa
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina sau cu trenul din Catania.
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Piedimonte Etneo
NU RATA
Priveliştea unei erupţii de noapte.
TREBUIE SĂ ŞTII
În timpul erupţiilor toate drumurile şl cărările de pe munte se închid.