ben-nevis-mountain

Muntele Ben Nevis

Silueta masivă a muntelui Ben Nevis se ridică impunătoare deasupra oraşului Fort William, cu vârful lui de 1 343 m adesea învăluit în nori.

Este cunoscut, simplu, ca Ben celor 75 000 de drumeţi şi căţărători care vin aici în fiecare an să urce pe traseele care duc spre vârf sau să escaladeze abruptul versant nordic, spintecat de stânci ascuţite, creste şi contraforţi de piatră.

Pony Track sau traseul turistic care duce spre vârf porneşte în Glen Nevis la Achintee, pe faţa de sud a muntelui, la circa 20 m deasupra nivelului mării. Pădurea rară de pini, stejari şi mesteceni face loc unei lande de tufăriş, cu iarbă fină şi turbărie care urcă abrupt la 570 m, unde cărarea trece pe lângă micul Lochan Meall an t-Suide, apoi continuă în zigzag spre vârful rotunjit al muntelui prin grohotişuri mâncate de vreme şi vegetaţie rară.

Vârful este un platou de 40 ha, acoperit cu muşchi şi licheni, mulţi dintre ei arctici/alpini, ce formează o pătură groasă acoperind terenul bolovănos. Ben Nevis este o încântare pentru iubitorii de păsări. Presura de zăpadă şi ierunca de munte preferă zonele înalte, la fel ca acvila aurie, corbul, vinderelul şi uliul şorecar.  În zonele mai joase, împădurite, vei vedea scatii, pitulici, muscari cenuşii şi bufniţe.

Punctul cel mai înalt este marcat printr-o movilă de pietre (cairn) solid construită. Ruinele unui observator care a funcţionat permanent între 1883-1904 au şi un adăpost de urgenţă, construit în vârful turnului, pentru cei care sunt surprinşi aici de vremea rea, şi este cea mai înaltă structură construită de om în Marea Britanie.

Într-o zi senină, panorama din vârful lui Ben este magică – la est se află Aonach Mor, mai jos, spre sud, sunt crestele stâncoase de la Mamores şi după acestea Munţii Glen Coe.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din Scoţia şi din Marea Britanie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul sau cu maşina (pe A82) de la Glasgow la Fort William.

CÂND SĂ TE DUCI

Evită perioada musculiţelor – iulie şi august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Fort William, la 1 km de punctul de plecare.

NU RATA

Cursa Ben Nevis, care porneşte din Fort William până în vârf şi înapoi, ţinută anual în prima sâmbătă din luna septembrie.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 2006, din movila ridicată pe vârful Ben Nevis a fost dezgropat un pian. Fusese dus acolo în scop caritabil cu douăzeci de ani în urmă de nişte muncitori care lucrau în Dundee la transportul mobilei!