muntele-ararat

Muntele Ararat

Situat în estul extrem al Anatoliei, muntele Ararat (Agri Dagi) este un loc pe care merită să faci efortul să-l vizitezi, atât pentru frumuseţea lui, cât şi pentru semnificaţia lui biblică, întrucât în Geneză se spune că aici a poposit Arca lui Noe după potop.

Cel mai înalt dintre cele două vârfuri ale acestui vulcan, Buyuk Agri, este şi cel mai înalt munte din Turcia, cu 5 137 m. Vulcanul nu este extinct, mai degrabă adormit: ultima erupţie a avut loc în 1840.

În 2004, zona din jurul lui, inclusiv muntele Ararat , a devenit Parcul Naţional Munţii Kackar, dar accesul pe munte al turiştilor străini se face numai pe bază de permis, întrucât este o regiune foarte sensibilă din punct de vedere politic. Cererea pentru permis trebuie făcută cu cel puţin două luni înainte, prin agenţii turişti acreditate care operează în zonă.

Totuşi, când ajungi în vârf, îţi dai seama că a meritat toată bătaia de cap. Priveliștile de pe vârful acoperit de zăpadă, spre Iran, Armenia şi, în vest, spre câmpie, sunt fascinante.

Urcuşul începe din satul Eli, la poalele versantului sud-vestic al vulcanului, şi în mod normal durează cinci-şase zile, dus-întors. Ascensiunea e obositoare, iar partea de sus a muntelui e acoperită permanent de zăpadă, aşa că nu e pentru amatori!

CE ESTE

Un spectaculos vulcan adormit din estul Turciei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Van, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul de escaladă este iunie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Doguveyazit, la 10 km.

NU RATA

Priveliştea din vârf.

TREBUIE SĂ ŞTII

După-amiază de obicei se înnorează, aşa că ar fi bine să ajungi în vârf dimineaţa.