Mons Klint sunt nişte faleze impresionante de calcar care se ridică maiestuos de-a lungul coastei estice a Hoje Mon, în Marea Baltică. Se întind pe circa 6 km şi în punctul cel mai înalt ajung la 128 m deasupra valurilor care se sparg. Măreţia aspră a acestor stânci care se ridică albe din mijlocul apelor albastre atrage turişti din toată Europa în acest colţ îndepărtat din Danemarca.
Roca de calcar s-a format cu peste 70 de milioane de ani în urmă, din scheletele creaturilor mărunte care populau odinioară marea caldă care acoperea atunci Danemarca. În Cretacic, această mare s-a retras şi pământul s-a înălţat. Apoi, în timpul ultimei ere glaciare, gheţarii au răzuit un strat gros de rocă, pe care au depus-o ulterior, formând Hoje Mon.
De atunci, marea s-a străduit să repare acţiunea gheţarului, tăind în malul insulei şi sculptând falezele pe care le vedem azi.
Deşi rezultatele au fost dramatice, acţiunea de eroziune a mării continuă permanent. În 1994, cea mai înaltă zonă din Mons Klint, Sommerspir, s-a prăbuşit în Marea Baltică, iar în 2007, o alunecare încă şi mai mare a creat o peninsulă de 300 m din resturi de rocă şi copaci dezrădăcinaţi.
În spatele acestui teatru de război se află pădurile liniştite Klinteskoven şi, ceva mai departe, se găseşte Aborrebjerg care, cu 143 m, este unul dintre cele mai înalte dealuri din Danemarca. Solul cretos oferă condiţii perfecte pentru numeroase plante rare. Optsprezece dintre cele 35 de specii de orhidee din Danemarca se găsesc aici.
O mare parte din suprafaţa falezelor este zonă protejată şi există o mulţime de trasee marcate pe care vizitatorii pot explora zona pe jos, cu bicicleta sau călare. Există şi câteva scări de lemn pe care poţi cobori până la poalele acestor stânci uimitoare.
Din 2002, zona se mândreşte cu încă un punct de atracţie deosebit: şoimii călători (Falco peregrinus) care cuibăresc aici. Aceste păsări splendide, capabile să plonjeze în apă cu 180 km/h, pot fi văzute adesea vânându-şi prada înaripată pe cerul de deasupra falezelor.
CE SUNT
Impresionante faleze abrupte de cretă.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina din Copenhaga.
CÂND SĂ TE DUCI
Primăvara şi toamna este vremea cea mai bună.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Stege, la circa 15 km sud-vest de faleză.
NU RATA
Noul muzeu geologic GeoCenter, deschis în 2007.
TREBUIE SĂ ŞTII
În iulie vin în zonă circa 100 000 de turişti. Mons Klint se erodează în medie cu 20-40 cm pe an, iar experţii apreciază că în 10 000 de ani toată insula se va afla sub apă. Aşa că fă-ţi rezervare cât mai curând, ca sâ nu fii dezamăgit!