masivul-garlaban

Masivul Garlaban

Ridicându-se maiestuos peste Aubagne şi perfect vizibile din sudul regiunii Provence, stâncile alb-albăstrui de calcar ale muntelui Garlaban se înalţă spre cer deasupra Plan d’Aigle. Din vremuri străvechi au fost un punct de reper pentru corăbierii greci şi romani care se apropiau de oraşul-port Massalia (Marsilia).

Până în secolul XX, versanţii lui erau plini de păduri, dar în urma unei serii de incendii, pantele mai joase au ajuns să fie acoperite acum de tufişuri aspre, numite de localnici garrigue, iar vara aerul este plin de mireasma plantelor aromatice – rozmarin, cimbru sălbatic, lavandă şi artemisia.

Partea înaltă a versantului se înalţă pustie deasupra văilor izolate de dedesubt.

Muntele Garlaban are 714 m înălţime, dar cel mai înalt vârf al masivului este Butte des Pinsots, de 729 m. Alte vârfuri cunoscute sunt Tete Rouge, care seamănă cu un cap şi este roşu din cauza conţinutului de bauxită din solul său, şi Taoume.

Scriitorul Marcel Pagnol s-a născut în apropiere de Aubagne, în 1895. Din 1903, familia lui şi-a făcut o casă de vacanţă în cătunul La Treille, în vestul masivului, iar în cărţile lui revine în mod repetat la frumosul peisaj sălbatic pe care îl iubea, evocându-i farmecul şi pitorescul.

Laitmotivul lipsei de apă se regăseşte în toată creaţia lui Pagnol care evocă propria copilărie – La Gloire de mon Pere, La Chateau de ma Mer a şi mai ales în romanele Jean de Florette şi Manon des Sources, unde nevoia de apă duce la crimă, nebunie, răzbunare şi sinucidere.

CE ESTE

Munţi calcaroşi, emblematici pentru sudul provinciei Provence.

CUM AJUNGI ACOLO

Din N96, între Aubagne şi Roquevaire.

CÂND SA TE DUCI

Primăvara târziu, la începutul verii sau al toamnei, întrucât în toiul verii este extrem de cald.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Aubagne, la 5 km.