marele-Geysir

Marele Geysir

Poate că Islanda nu a pus în circulaţia internaţională foarte multe cuvinte, dar unul care sigur îţi vine în minte este gheizer (geysir). În toată lumea, cuvântul acesta denumeşte un izvor termal care aruncă periodic coloane de apă caldă în aer. În Islanda, totuşi, numai unul dintre ele este numit aşa, Marele Geysir.

Prima menţionare a Marelui Geysir datează din 1294. După un cutremur puternic ce a zguduit şesurile văii Haukadalur s-au format izvoare termale, iar apa unora a început să ţâşnească. În decursul secolelor, alte cutremure au zguduit valea, iar puterea cu care ţâşnea unul dintre aceste izvoare a devenit legendară – Marele Geysir.

Din păcate, în ultimul timp, puterea jetului de apă din Marele Geysir a scăzut. Islandezii au sperat că îşi va reveni după cutremurul de 6,5 grade pe Richter care a avut loc pe 17 iunie 2000, chiar de ziua naţională. Dar n-a fost să fie.

Secole la rând, explozia de apă aburoasă a Marelui Geysir a fost considerată supranaturală. Şi, deşi astăzi cauza fenomenului este explicată ştiinţific, e greu să vezi erupţia gheizerului fără să ai senzaţia unei conexiuni cu o putere veche de când lumea.

La Marele Geysir există o „conductă” naturală de apă, care coboară până la 20 m sub pământ. La adâncimea aceasta, presiunea de deasupra permite apei să ajungă la 120°C fără să fiarbă. Totuşi, la nivelurile superioare ale conductei, presiunea e mai mică, deci apa fierbe mai uşor.

Când se transformă în aburi, apa este împinsă afară din conductă. Apoi au loc nişte reacţii în lanţ. Scăderea rapidă a presiunii asupra apei supraîncălzite are ca rezultat formarea de aburi, care aruncă apa în sus cu puterea unei explozii. Apa aruncată în aer se scurge încet înapoi pe conductă şi procesul se reia.

CE ESTE

Un izvor termal care aruncă periodic în aer aburi şi apă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Reykjavik.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar iarna poate fi foarte frig.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Reykjavik, la 75 km sud-vest.

NU RATA

Impresionanta cascadă de la Gulfoss.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă Marele Geysir erupe acum foarte rar, la doar 50 m există un alt gheizer, numit Strokkur, unde poţi fi sigur că o să vezi jeturi de apă aruncate la înălţimea de 30 m din zece în zece minute.