mareea-severn

Mareea Severn

Mareea Severn este un talaz care se formează în estuarul ca o pâlnie al râului Severn şi care înaintează în amonte într-o succesiune de trei sau patru valuri compacte. La un moment dat, talazul se desparte în două şi apoi se reuneşte. Este o privelişte fascinantă să vezi cum dintr-odată râul începe să-şi schimbe direcţia, copleşit de valul mareic ce reuşeşte să întoarcă cursul firesc al apei.

Înălţimea valului nu este previzibilă, ea depinde de înălţimea şi de viteza valului mareic ce pătrunde în estuarul îngust. Alţi factori care o influenţează sunt cantitatea de apă din râu, presiunea atmosferică şi direcţia vântului. Vânturile puternice dinspre Atlantic amplifică înălţimea valului. Cele mai mari valuri se produc de obicei după mareea de sizigiu, care are loc la câteva zile după luna plină şi luna nouă, cele mai mari fiind în perioadele februarie-aprilie şi august-octombrie, la echinocţiile de primăvară şi de toamnă.

Recordul pentru un asemenea val este de 2,75 m.

Cele mai bune puncte de observare a acestui fenomen se găsesc între Minsterworth şi Lower Parting; este impresionant să asişti la această manifestare de forţă a apei, să auzi urletul ei sinistru pe măsură ce se apropie, ridicând dramatic nivelul de apă al râului după trecerea sa.

Cei care trăiesc sau lucrează în preajma râului cunosc bine urletul apei care anunţă apropierea valului. Cam de douăsprezece ori pe an, valul este suficient de mare ca să se poată face surfing pe el. Dave Lawson, un surfer local, deţine recordul – 9 km de mers pe val.

CE ESTE

Un val mareic natural.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Oxford, în est, te înscrii pe A40 şi mergi spre vest până la Gloucester sau din nordul Angliei pe M5 spre Bristol, după care întorci la Gloucester.

CÂND SĂ TE DUCI

La câteva zile după echinocţiul de primăvară sau de toamnă – atunci sunt cele mai mari şanse ca mareea să fie puternică.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Gloucester, la 4 km.

NU RATA

Frumoasa regiune Cotswold, în jurul oraşului Stroud, chiar la sud de Gloucester.

TREBUIE SĂ ŞTII

Severn este al şaptelea râu din Anglia ca lungime, izvorăşte în Ţara Galilor şi curge şerpuit pe 350 km prin Powys, Shrewsbury, Worcester şi Gloucester până la canalul Bristol.