lough-neagh

Lough Neagh

Un lac puţin adânc, cu o adâncime maximă de 25 m, dar cu o medie de numai 9 m, Lough Neagh, în centrul Irlandei de Nord, are 390 km2 şi este lacul cu cea mai mare suprafaţă din Insulele Britanice.

Cinci dintre cele şase comitate ale Irlandei de Nord se învecinează cu malurile sale şi lacul este alimentat de Upper Barn, un râu care izvorăşte din sud, de Blackwater şi de alte pâraie care se varsă la nord în Lower Barn. Pe malurile lui sunt câteva crescătorii de păstrăv şi ţipar, iar pescuitul este aici un sport foarte popular.

Depuneri străvechi din Toome Bay, pe malul său nord-vestic, au dezvăluit cele mai vechi artefacte umane din Irlanda. Se crede că oamenii din Mezolitic au apărut pentru prima oară în Irlanda (circa 6000 î.Hr.) în apropierea lacului, şi tot pe aici s-au găsit şi dovezi din Neolitic.

Potrivit unei legende locale, lacul se află pe locul unui oraş inundat şi câteodată poţi vedea în apa lui clădirile acestuia. În 1959, lucrările de amenajare a râurilor au redus semnificativ nivelul lacului, dar nu s-a confirmat că s-ar vedea ceva!

Pasionaţii de păsări sunt atraşi la Lough Neagh de numărul şi de diversitatea mare de păsări care trăiesc vara şi iarna în mlaştinile lacului şi în tufărişurile din jurul lui. Bărcile tradiţionale construite aici se făceau din scânduri late, cu lungimi cuprinse între 5 şi 6,5 m, curbate şi cu pânze.

Existau şi ambarcaţiuni mai mici, cu fund plat. Vechile barje, numite lighters, erau folosite în anii 1940 la transportul cărbunilor peste lac şi canalele adiacente, iar bărcile cioplite din buşteni (coiti) au fost principalul mijloc de transport până în secolul al XVII-lea.

Acum mai există puţine bărci tradiţionale, dar pe malul sudic al lacului, Lough Neagh Boating Heritate Association şi-a propus să le reconstruiască. Pe lac există mai multe insule, inclusiv cea numită Coney Island.

CE ESTE

Lacul cu cea mai mare suprafaţă din insulele Britanice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul până la Belfast, apoi pe M2 şi A26 până la Antrim.

CÂND SĂ TE DUCI

Este interesant să vezi păsările mai ales în perioada migraţiei.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Antrim, pe malul nord-estic al lacului.

NU RATA

Frumoasa coastă de nord-est a Irlandei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Există o legendă veche potrivit căreia Isle of Man s-a format în urma scoaterii unei cantităţi uriaşe de pământ din locul în care este acum Lough Neagh, pământ care a fost folosit ca proiectil într-o bătălie a giganţilor, nimerit din greşeală în Marea Irlandei.