laguna-albastră-în-peninsula-reykjanes

Laguna Albastră, în peninsula Reykjanes

În afara celor care vin pe apă, majoritatea turiştilor care vizitează Islanda aterizează la Keflavik, la 70 km sud-vest de capitala ţării, Reykjavik. Keflavik e cocoţat chiar în vârful peninsulei Reykanes – o limbă de pământ stâncoasă şi aspră ca un deget care face semn turiştilor să vină pe malurile ei.

Din avion, peisajul selenar pare întunecat şi sumbru, dar chiar în mijlocul acestei pustietăţi străluceşte piatra unui safir, Laguna Albastră.

Islanda este numită adesea „ţinutul de gheaţă şi de foc“, şi pe bună dreptate. Activitatea geotermală o vezi peste tot, de la bolboroseli de lavă la jeturi de gheizere. Unul dintre cele mai profitabile rezultate ale vulcanismului este Laguna Albastră, un bazin uriaş de apă de mare, plină de minerale şi încălzită plăcut la o temperatură de 36-39°C.

Locul acesta, aflat în proprietate privată, a fost transformat într-o elegantă staţiune de lux cu o piscină geotermală gigantică unde turiştii se pot îmbăia, relaxându-se în originalul stil islandez. Apele albastre lăptoase sunt pline de dioxid de siliciu şi alte minerale despre care se spune că sunt foarte bune pentru piele, mai ales pentru psoriazis, iar lângă piscină există şi o clinică unde poţi face diverse tratamente.

În afară de bălăceală în apa puţin adâncă a lagunei, turiştii se mai pot bucura de sauna de lângă ea – o baie de aburi cochetă, săpată într-o peşteră de lavă – sau pot sta sub cascada Laguna Albastră, pentru un masaj energizant cu apă. Iar după ce te-ai uscat, şi te-ai revitalizat, ai posibilitatea să te duci la o cafenea, la un restaurant sau la un magazin de suvenire, să-ţi cumperi ceva din mineralele magice ale Lagunei Albastre.

CE ESTE

Un bazin geotermal bogat în minerale.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina, 40 km de la Reykjavik, sau 22 km de la Keflavik. Există şi autobuze, dar multe agenţii turistice organizează excursii aici.

CÂND SĂ TE DUCI

Laguna Albastră este deschisă tot anul. De la 1 iunie la 31 august este deschisă între orele 7 30-21 00, şi poţi rămâne în apă până la ora 21.45.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Keflavik, la 22 km.

NU RATA

Rift – un fascinant muzeu de geologie în localitatea învecinată, Elborg.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea se plăteşte, iar prosoapele, costumele de bale şi halatele se închiriază separate.