lacurile-plitvice

Lacurile Plitvice

În inima pădurilor sinistre din Alpii Dinarici ai Croaţiei, marcate pe hartă ca „Grădina Diavolului”, se află o vale încântătoare.

Aici se găseşte una dintre cele mai extraordinare minuni naturale din Europa, lacurile Plitvice. Sunt şaisprezece lacuri interconectate natural şi terasate.

Pe fiecare terasă, apa ţâşneşte prin sute de găuri din roca poroasă şi se prelinge peste margine, căzând în cascadă în lacul de dedesubt într-o curgere nesfârşită de apă limpede şi strălucitoare. Splendidele culori ale lacurilor – azurii, albastre şi verzi – se schimbă constant după lumina soarelui şi după cantitatea de minerale conţinute de apă.

Terasele sunt din travertin – o substanţă ciudată, cu aspect de rocă, alcătuită din sedimente calcaroase (depozitate de râurile muntelui) amestecate cu alge şi muşchi. Travertinul se adună în straturi peste vegetaţia din jur, pietrificând-o şi dând naştere unor bizare forme, după ce se întăreşte. La Plitvice, travertinul este atât de gros încât a format adevărate baraje naturale ce au dus la crearea lacurilor.

Lacurile se găsesc în două grupuri separate, care se întind pe 8 km şi acoperă o suprafaţă de 2 km2. Partea superioară a văii are douăsprezece lacuri, care se încheie cu Veliki Slap (Marea Cascadă), o cădere dramatică de apă care se scurge cu viteză într-un canion adânc aflat la 70 m dedesubt. În acest canion mai sunt încă patru lacuri, care în final ajung să formeze râul Korana.

Frumuseţea lacurilor îţi taie respiraţia în orice sezon. Pădurea este iarna acoperită de zăpadă, iar verile sunt lungi şi fierbinţi, mediteraneene. Există o excepţională diversitate de plante şi de animale – căprioare, mistreţi, lupi şi urşi.

Este considerat cel mai frumos loc din Europa şi a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

CE SUNT

Un grup de 16 lacuri interconectate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Zagreb, de acolo cu maşina până la Dalmaţia, 140 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Slunj, la 35 km.

NU RATA

Peştera Barac, la 6 km est de Rakovika, în apropiere de satul Nova Krslja.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pădurea din jurul lacurilor Plitvice a fost principalul teatru de luptă în timpul războiului croat de independenţă. Soldaţii din ambele tabere au ocupat poziţii în peşteri şi au minat pădurea. Una dintre primele priorităţi ale noului guvern a fost curăţarea lacurilor şi a pădurilor din împrejurimi de proiectilele neexplodate.