lacurile-de-crater-karapinar

Lacurile de crater Karapinar

Regiunea din jurul Karapinar, din partea central-sudică a Anatoliei, este o zonă vulcanică veche, punctată de conuri piroclastice, câmpuri de lavă şi cratere. În interiorul craterelor de aici sunt numeroase lacuri; două dintre cele mai cunoascute sunt Aci Golu (Lacul Amar) şi Meke Golu (Lacul Mirositor, deasupra).

Primul dintre ele este superb, iar noaptea străluceşte în lumină, cel din urmă este albastru-verzui şi sărat. În această zonă secetoasă ele reprezintă o importantă sursă de apă pentru păsări.

Caldera în care se află Meke Golu a fost creată cu milioane de ani în urmă, după o erupţie atât de masivă încât vârful vulcanului s-a prăbuşit. Erupţia care a dus la formarea conului piroclastic din mijloc a fost mult mai recentă, având loc doar cu circa 9 000 de ani în urmă. Caldera are circumferinţa de aproximativ 4 km şi în anumite locuri ajunge la 12 m adâncime.

Oriunde te duci în Turcia, o să vezi nişte mărgele albastre de sticlă, numite Nazar Boncugu, care alungă deochiul, iar Meke Golu este considerat versiunea naţională a acestui simbol.

Pe un teritoriu activ din punct de vedere geologic, cu seisme frecvente, oamenii au devenit de mult conştienţi de realitatea din jur: o pictură rupestră de lângă Catal Hoyuk care înfăţişează o erupţie vulcanică datează cu aproximaţie din anul 6200 î. Hr.

Deşi sunt departe de drumurile principale, merită să faci un ocol pentru a vedea aceste lacuri splendide.

CE SUNT

Lacuri în cratere vulcanice străvechi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Konya.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Karapinar, la 10 km.

NU RATA

O partidă de înot în apele lacului Aci Golu.