lacul-van

Lacul Van

Format atunci când masa de lavă fluidă provenită din vulcanul Nemrut Dag a blocat cursul râului care trecea pe la poalele acestuia, lacul Van (Van Golu) este o importantă haltă pentru păsările migratoare care vin sau se duc spre Africa, dar şi loc de cuibărit pentru nenumărate păsări – nu numai de apă –, inclusiv o colonie mică de dropii, ce se adună pe insulele din lac.

Alte păsări care pot fi văzute aici sunt flamingii, lopătarii, pelicanii, vindereii şi bâtlanii nocturni.

Lacul Van nu are gură de vărsare, aşa că apa se pierde numai prin evaporare, şi este o apă puternic alcalină. Deşi apa este uşor cremoasă la atingere, înotul este plăcut, mai ales în zonele liniştite, departe de aşezările de coastă.

Munţi înalţi înconjoară acest lac pitoresc cu o suprafaţă de aproape 4 000 km2, lat de 119 m în anumite locuri şi ajungând la adâncimi de până la 200 m. Nivelul apei variază în funcţie de sezon.

Două animale aduc faima acestei regiuni. Primul este pisica Van Kedisi, care are o curioasă mutaţie genetică în urma căreia a dobândit ochi ceacâri (unul albastru, unul galben), dar şi o pasiune pentru apă. Celălalt este Van Golu Canevan, un monstru care seamănă cu un dinozaur, ce trăieşte în apele lacului şi a cărui prezenţă a fost semnalată în rare ocazii din 1960 încoace. Ca şi monstrul din Loch Ness, este foarte discret.

CE ESTE

O frumoasă mare continentală, bogată în animale sălbatice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu trenul până la van.

CÂND SÂ TE DUCI

Vara sau în perioada de migraţie a păsărilor.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Van, la 4 km.

NU RATA

O traversare a lacului cu feribotul feroviar.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ia cu tine un spray împotriva ţânţarilor.