lacul-ohrid

Lacul Ohrid

Este cel mai vechi lac din Europa cu un ecosistem atât de rar încât este numit adesea „muzeu al vietăţilor”. Lacul vechi de trei milioane de ani este atât de adânc, 288 m, încât a supravieţuit epocii glaciare, împreună cu multe dintre creaturile care trăiesc în apa lui.

Zece dintre cele 17 specii de peşte nu mai există nicăieri în lume, iar unul dintre aceştia este păstrăvul de Ohrid, o delicatesă celebră încă de pe vremea romanilor, un peşte a cărui carne este roşie iarna şi albă vara.

Viitorul lui şi al lacului, ca loc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, depinde numai de abilitatea Albaniei şi Macedoniei, care împart cei 88 km de ţărm, să-şi coordoneze eforturile pentru a menţine pe termen lung stabilitatea ecosistemului pe zona cu suprafaţa de 358 km2.

Lacul Ohrid este un lac alpin aflat la 693 m altitudine. Altitudinea, dar şi microclimatul format datorită adâncimii lui excepţionale, precum şi apropierea de Marea Mediterană au făcut ca stufărişul, terenurile umede şi toate celelalte habitate care se găsesc printre golfurile lui stâncoase cu plaje şi faleze să fie foarte importante pentru speciile endemice şi migratoare.

Apele de cristal ale lacului – poţi vedea până la 20 m adâncime – se ridică în izvoare uriaşe pe malul sudic, la poalele unui munte înalt de 2 265 m ce face parte din Parcul Naţional Macedonian, unde se găsesc urşi, lupi şi mistreţi.

Apa provine din lacul Prespa, aflat în vecinătate, cu 153 m mai sus (şi împărţit de asemenea între Albania şi Macedonia) şi este purificată în timpul tranzitului ei subteran prin straturile de calcar. Dar Ohrid se varsă printr-un singur râu, Drina, care la rândul lui se varsă în Marea Adriatică, la 110 km mai departe; adâncimea lui extraordinară are nevoie de 70 de ani pentru schimbarea apei.

Acum, stabilitate; ecosistemului este ameninţată de o creştere relativ importantă a populaţiei din zonă (de la 50 000 la 170 000 în 20 de ani), de turismul în mare parte necontrolat şi de schimbarea cursului râului Sateska, forţat acum să se verse în lac.

Sateska aduce cantităţi suriaşe de aluviuni, tone de gunoaie şi deşeuri toxice în acest fragil ecosistem care atrage turismul şi sprijină economia locală bazată pe pescuit.

În jurul staţiunii Pogradec, veche şi frumoasă, pe malul albanez al lacului, poţi să vezi necesitatea unui program coerent de conservare a biodiversităţii şi semnele unei cooperări transfrontaliere, dorinţa albanezilor şi a macedonenilor de a ignora graniţele şi de a conlucra pentru a conserva acest lac preţios pentru toată lumea.

CE ESTE

Cel mai vechi lac din Europa şi singurul care a supravieţuit erei glaciare.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Tirana, Albania, apoi cu taxiul, microbuzul sau autobuzul până la Pogradec.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Pogradec, pe malul lacului, în cel mai frumos şi mai divers peisaj de la Ohrid.

NU RATA

Pietrele gravate din secolul al IV-lea î.Hr din satul Selce e Poshteme (despre care se presupune că ar fi anticul Pelion, unde se găsesc morminte regale).

TREBUIE SĂ ŞTII

Albania adriatică este Illiria lui Shakespeare, simbolul frumuseţii naturale.