lacul-lucerna

Lacul Lucerna

Lacul Lucerna (în germană Vierwaldstattersee) şi împrejurimile lui alcătuiesc imaginea pe care oricine o are in minte când se gândeşte la Elveţia. Încopjurat de munţi şi cu maluri frumoase, este şi unul dintre cele mai importante locuri din istoria ţării: câmpia Rutli, unde oamenii din regiune au jurat să înfiinţeze Confederaţia Elveţiană, sfidându-i pe Habsburgi, se află aproape de lac.

Trei munţi emblematici se află în jurul lacului – Pilatus, unde, potrivit legendei, a fost îngropat Pilat din Pont, Burgenstock şi Rigi, care l-au fascinat atât de mult pe Turner, încât i-a pictat în diferite momente ale zilei în funcţie de starea lui sufletească.

La apus, pot deveni de un roşu strălucitor.

Deşi poţi merge cu maşina aproape peste tot în jurul lacului, de departe cea mai populară metodă de deplasare este cu vaporaşele care traversează lacul în lung şi-n lat.

Cea mai populară modalitate de a urca pe Pilatus este cu trenul cu cremalieră care are cel mai abrupt traseu din lume şi care funcţionează numai când nu e zăpadă pe traseu, dar există teleferice şi telegondole care funcţionează tot timpul anului.

Priveliştea din vârful nord-vestic al muntelui este spectaculoasă: vezi lacul, pajişti alpine, păduri de molid şi muntele Rigi. Acesta are o mulţime de trasee de drumeţie, iar în vârful lui poţi ajunge cu telefericul sau cu trenul cu cremalieră.

O altă privelişte uluitoare ţi-o oferă răsăritul soarelui deasupra Zugspitz, când lumina inundă munţii din jur şi începe să se strecoare în văi.

CE ESTE

Un lac superb in centrul Elveţiei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul din Zurich.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Lucerna, pe malul lacului.

NU RATA

Priveliştea de pe muntele Pilatus.