loch-ness

Lacul Loch Ness

Loch Ness (în gaelica scoţiană Loch Nis) este un lac adânc cu apă dulce din Scottish Highlands, care formează capătul nord-estic al faliei numite Great Glen, care ţine de la Inverness până la Fort William.

Un drum neîntrerupt de apă este format de Canalul Caledonian care uneşte Inverness cu Loch Ness, la capătul nord-estic, iar la capătul sudic uneşte Loch Oich de Loch Lochy, ca să ajungă în final la Fort William şi la coasta de vest, la joncţiunea dintre Loch Lynnhe şi Loch Eil.

Loch Ness este faimos pentru monstrul său, numit cu mândrie de localnici Nessie, dar, pe lângă asta, lacul este în sine un spectacol, fiind cel mai mare volum de apă din Great Glen şi al doilea lac ca adâncime din Scoţia, cu circa 230 m în punctul maxim. Totuşi, apa e tulbure din cauza conţinutului mare de turbă din solul care îl înconjoară, şi de aceea vederea lui Nessie e mai dificilă!

Great Glen, care desparte efectiv Highlands în două, este una dintre cele mai deosebite forme de relief, în care se află şi cel mai înalt munte, dar şi lacurile cu volumul cel mai mare. Când s-a încheiat ultima eră glaciară, acum 10 000 de ani, terenul, nemaifiind apăsat de greutatea gheţii, s-a ridicat şi a format bazinul acestui lac magnific, ridicat la 16 m deasupra nivelului mării.

În afară de loc de plimbare pentru turiştii care îl caută pe amăgitorul monstru, lacul este şi rezervor pentru o centrală hidroelectrică. La capătul lui sudic se află singura sa insulă, Cherry, care se presupune că ar fi o crannog – o insulă ridicată de mâna omului în Epoca Fierului, în scopuri defensive.

CE ESTE

Lacul cu cel mai mare volum de apă din Marea Britanie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, cu maşina sau cu trenul până la Inverness, apoi pe A82, care merge paralel cu latura lui nordică.

CÂND SĂ TE DUCI

Are o altfel de frumuseţe în fiecare anotimp, dar regiunea din jurul lui este deosebit de frumoasă pe vreme senină – evită musculiţele din iulie şi august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Inverness, la 6 km, pe malul Mării Nordului, la nord-est de Loch Ness.

NU RATA

Ben Nevis, cel mai înalt munte din Marea Britanie, în apropiere de Fort William – se vede foarte bine când e senin.

TREBUIE SĂ ŞTII

BT Tower din Londra, la cei 189 m ai săi, ar fi complet scufundat în apele lacului.