lacul-loch-fyne

Lacul Loch Fyne

Loch Fyne, pe coasta de vest a districtelor Argyll şi Bute, este cel mai lung lac cu apă sărată din Scoţia – 64 km. El şi-a săpat albia de la nord spre mijlocul înălţimilor din vest, acolo unde dealurile, marea şi cerul, alături de o lumină limpede, alcătuiesc unul dintre cele mai faimoase peisaje din lume.

Lacul este la nici o oră şi jumătate cu maşina de la aeroportul Glasgow, pe nişte drumuri unde vei vedea câteva dintre cele mai frumoase privelişti din Scoţia. Apele lacului sunt vizitate de delfini, pe malurile lui stâncoase lenevesc foci, vidrele trăiesc aici permanent şi, în lunile de vară, chiar şi rechinii-peregrin îşi fac uneori apariţia în apele mai joase.

Viaţa marină este splendidă, cu homari plaţi, scoici Saint Jacques, melci uriaşi şi crabi comestibili. Stele de mare dantelate sau pietroase sunt peste tot. În apropiere de Kenmore Point este stânca Stallion, un bloc vertical care se ridică la 30 m deasupra nivelului mării. Aici se găsesc ascidii, anemone şi bureţi imenşi, splendid coloraţi.

Încântătorul orăşel din secolul al XVIII-lea Inveraray se află pe malul vestic al lacului, cu celebrul său castel, reşedinţă de secole a ducilor de Argyll. Este unul dintre castelele romantice scoţiene reprezentative, cu apartamente splendide, mobilă şi portrete ale familiei de duci.

Oraşul curat şi alb are câteva clădiri clasice superbe şi un faimos magazin de tweed. La nord de Inveraray, chiar în capătul lacului, este Grădina Forestieră Ardkinglas, cu azalee exotice, rododendroni şi conifere magnifice, unele ajungând până la înălţimea de 61 m.

CE ESTE

Cel mai lung lac cu apă de mare din Scoţia.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Glasgow pe A82 până la Arrochar, apoi pe A83 până la marginea tacului.

CÂND SĂ TE DUCI

Evită puzderia de musculiţe din iulie şi august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Inveraray, pe malul nord vestic al lacului.

NU RATA

Un ospăţ cu stridii, la apusul soarelui.

TREBUIE SĂ ŞTII

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, peste o jumătate de milion de soldaţi au făcut antrenamente pentru debarcări amfibii pe malurile lui Loch Fyne, înainte de debarcarea din Normandia.