lacul-inari

Lacul Inari

Situat pe paralela 69, în interiorul Cercului Polar Arctic, lacul Inari este cel de-al treilea ca mărime din Finlanda. Din Europa este al şaselea ca mărime – în fond, e mai degrabă o mare mai mică.

Având o suprafaţă de circa 1 000 km2, în momentul în care ai ajuns în mijlocul apelor lui adesea zbuciumate, ţărmul va fi dispărut de mult.

Complet îngheţat mai mult de jumătate din an, ultimele gheţuri se topesc abia în a doua săptămână din iunie. Dar chiar şi în zilele cele mai călduroase, temperatura abia dacă ajunge la valori cu două cifre.

Numele finic al Finlandei, Suomi, înseamnă „pământul lacurilor” – prin contrast, lacul Inari este un „lac al pământurilor”, cu cele 3 000 de insule care sunt risipite pe suprafaţa lui, alcătuind un fascinant peisaj acvatic pentru turişti.

Cea mai populară variantă de explorare a lacului este croaziera cu vaporul, dar pentru cei mai aventuroşi există posibilitatea de a închiria tot felul de ambarcaţiuni, de la mici bărci cu motor până la caiace. Pe ţărmurile malului, care se întind pe 2 776 km, ai o mulţime de lucruri de descoperit.

La Ukonkivi există un vechi sit unde populaţia saami aducea sacrificii pentru a avea noroc la pescuit. Iar când captura era bună, aceştia îşi depozitau surplusul în peşteri de gheaţă precum cea de pe Iso-Maura, care rămâne îngheţată tot timpul anului.

Peştele este şi acum cea mai mare bogăţie a lacului, cele mai numeroase specii fiind salmonidele şi păstrăvii. Ies în evidenţă ferestraşii şi cufundarii mici care vin să pescuiască aici – ţipetele lor stranii se aud mereu pe aceste ape.

Turiştii care vin aici vara se pot bucura de frumuseţea lacului Inari şi ziua şi noaptea, pentru că din mai până în iulie soarele nu apune complet niciodată. Temperatura în această perioadă poate ajunge la vreo 13°C. Dar nu pentru mult timp. Apoi, în noiembrie, când lacul îngheaţă, vine perioada de o lună şi jumătate numită Kaamos, sezonul întunecat.

CE ESTE

Cel mai mare lac din Laponia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cel mai apropiat aeroport este la Ivalo. De la Helsinki la Inari se fac 15 ore cu autobuzul.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-iulie pentru soarele de la miezul nopţii. Lacul este îngheţat din noiembrie până în iunie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Ivalo, la 45 km sud.

NU RATA

Muzeul Inari Sami, dedicat culturii indigenilor saami. În afară de piesele expuse în interiorul muzeului, există şi un muzeu în aer liber în care sunt expuse locuinţe tradiţionale. Intrarea se plăteşte, iar muzeul este deschis zilnic între orele 10.00-17.00, mai puţin lunea (vara programul se prelungeşte).