lacul-grada

Lacul Garda

Lacurile italiene sunt renumite pentru frumuseţea lor sublimă, iar lacul Garda este vedeta lor. Este cel mai mare lac din Italia, cu suprafaţă de 370 km2, adâncime de 346 m, cu ape spectaculos de albastre şi peisaje pline de contraste şi de culoare.

Se află într-o zonă alpină, la jumătatea drumului dintre Venezia şi Milano, într-o vale de morenă formată de ultima glaciaţiune. Are un microclimat deosebit de blând care susţine tot timpul anului vegetaţia înverzită. Lacul funcţionează ca un uriaş panou solar, iar căldura este împiedicată să iasă de munţii din jur.

Din capătul nordic, cam vreo două treimi din lungimea lui, lacul Garda este un fiord îngust, înconjurat de munţi şi dominat pe malul estic de creasta verde a Monte Baldo – 2 078 m. Aflorimentele abrupte de calcar, acoperite de păduri şi pajişti, coboară până pe malul lacului. Drumuri şerpuite şi cărări întortocheate duc spre sate izolate, pe lângă castele şi biserici vechi, cuibărite riscant pe coastele stâncoase.

Spre sud, atmosfera e mai mediteraneeană. Lacul se deschide brusc, lăţindu-se la 17 km, iar peisajul este acum alcătuit din dealuri domoale pe care cresc citrice, viţă-de-vie, leandri şi bougainvillea. Vechiul oraş Sirmione se ridică pe o peninsulă din extremitatea sudică – tăcute străzi pavate, un castel de poveste din secolul al XIII-lea şi izvoare termale. Aici sunt şi vestigii romane, precum vila poetului iubirii, Catullus.

Brescia Riviera, pe malul vestic, este o celebră ascunzătoare de vacanţă pentru bogaţii lumii, iar lacul Garda este una dintre destinațiile de top din Europa pentru sporturi nautice şi windsurfing.

CE ESTE

Cel mai mare lac din Italia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Brescia sau Verona. De la Verona cu autobuzul până la Garda sau cu trenul până la Desenzano del Garda.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Desenzano del Garda, Sirmione, Riva del Garda, Malcesine, Garda.

NU RATA

Priveliştea lacului Garda din Desenzano şi plimbarea cu telefericul de la Malcesine până în vârful lui Monte Baldo.

TREBUIE SĂ ŞTII

Lacul Garda este încărcat de istorie. Goethe, Stendhal, Kafka, Corot, Henry James şi D.H. Lawrence sunt doar câţiva dintre artiştii şi scriitorii care au fost seduşi de frumuseţea lui.