lacul-balaton

Lacul Balaton

Lacul Balaton, la 80 km de Budapesta, este cel mai mare lac din Europa Centrală. Are 77 km lungime, o linie de ţărm de peste 170 km şi o suprafaţă de 592 km2. Ungaria este o ţară fără ieşire la mare, aşa că lacul Balaton, cu atâţia kilometri de plaje frumoase şi ape curate în care poţi înota în siguranţă, la o temperatură care vara ajunge la 25°C, a servit întotdeauna de staţiune „litorală“.

Este înconjurat de locuri atrăgătoare şi variate, bune de plimbat, de mers cu bicicleta sau de admirat păsările, cu oraşe şi sate încărcate de istorie. Lacul este în inima unei regiuni viticole care, pentru unii, este un farmec în plus.

Malul sudic este o plajă neîntreruptă, cu staţiuni de coastă pentru toată lumea. Este potrivit mai ales pentru vacanţe în familie, deoarece înclinaţia blândă a malului face joaca în apă foarte sigură. Către sud-vest se află regiunea umedă Kis-Balaton – o arie de conservare unică, cu mlaştini şi stufăriş, un paradis pentru iubitorii de natură şi pasionaţii de păsări.

Malul nordic, acolo unde apa e mai adâncă, e mult mai puţin dezvoltat. Aici se află Parcul Naţional Dealurile Balaton, o frumoasă regiunea deluroasă formată în urma activităţii vulcanice, cu defileuri, păduri şi păşuni; rezervaţia naturală care este peninsula Tihany, lungă de 5 km, celebră pentru frumoasa abaţie benedictină şi pentru biserica cu turnuri gemene, cu lacul ei interior şi cu conurile de gheizer; şi oraşul Badacsony, cu extraordinarii lui vulcani adormiţi.

Balatonfured merită o vizită pentru renumitele staţiuni termale, iar Heviz pentru cel mai mare lac termal din Europa. Spre vest, liniştitul oraş universitar Keszthelly are nişte împrejurimi uimitoare.

Balaton este o destinaţie populară şi iarna, când suprafaţa lacului îngheaţă şi îndrăzneţii (sau inconştienţii) patinează pe el.

CE ESTE

„Marea Ungariei” – sporturi şi staţiuni litorale.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Budapesta, apoi cu trenul sau cu avionul direct la aeroportul Sarmelleck, situat la capătul vestic al lacului.

CÂND SĂ TE DUCI

Din iunie până la sfârşitul lui august, deşi pasionaţii pot să-şi facă aici şi vacanţa de iarnă.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Keszthelly, Tapolca, Balatonfured, Siofok.

NU RATA

„Marea de piatră” – extraordinare formaţiuni de piatră de la Szentbekkalla, Peştera Lac de la Tapolca.

TREBUIE SĂ ŞTII

Lacul Balaton este un centru important pentru activităţi sportive, mai ales pentru navigaţie, curse de iahting, pescuit, echitaţie şi ciclism.

În fiecare an, o săptămână din iulie, artişti din toată lumea se adună aici să cânte muzică tradiţională şl să danseze la Festivalul internaţional de Folclor Scoica de Aur de la Siofok.