lacul-alpin-bodensee

Lacul alpin Bodensee

Mai cunoscut sub numele de Konstanz, Bodensee a fost sinonim cu splendoarea naturii încă de pe vremea romanilor. Este un lac cu apă dulce, lung de 63 km şi lat de 14 km în punctul maxim, şi se află la o altitudine de 395 m, între munţii Germaniei, Elveţiei şi Austriei.

De la Bregenz, în Vorarlberg, acolo unde izvorăşte Rinul, până la Schaffhausen, în vest, acolo unde fluviul se prăvăleşte în lac prin cascada Rin, Bodensee este un peisaj magnific cu munţi acoperiţi de zăpadă, dealuri verzi cu păduri şi pajişti, reflectate în întinderea nesfârşită de apă.  De la est la vest, este o nesfârşită feerie.

Lacul a fost format de fapt de gheţarul Rin în timpul erei glaciare, dar frumuseţea de azi a locului se datorează aproape în egală măsură şi oamenilor. Malurile lui sunt străjuite de livezi, podgorii, pajişti şi păşuni al cărui şir este întrerupt din loc în loc de acoperişuri colorate din sate şi oraşe vechi, unele dintre ele aflate pe insule-bijuterie, de exemplu Lindau, un oraş medieval cu străzi întortocheate şi turnuri strâmbe care par că plutesc pe apă.

La celălalt capăt al lacului, lângă Konstanz, este „Insula-floare” Mainau. Aici, în 1827, prinţul Esterhazy şi-a dat seama că microclimatul estival al lacului (care este considerabil mai cald decât regiunile din jur) era perfect pentru cultivarea de copaci, fructe şi plante tropicale, pentru care Mainau este faimoasă şi azi.

Reichenau, un paradis singuratic din Untersee, partea vestică a Bodensee, între Konstanz şi Schaffhausen, are o mănăstire străveche; iar Meersburg, pe malul Baden-Wurttenberg, unde poţi ajunge cu feribotul din Konstanz, este o staţiune tipică de vacanţă, cu case de lemn şi cel mai vechi schloss (castel) din Germania.

Multe, diverse şi frumoase sunt toate aceste locuri, dar lacul este cel care aduce grandoare farmecului lor pitoresc. Bodensee conferă elementul magic, prin munţii şi întinderea vastă de apă, unor construcţii umane care altfel ar fi miniaturale.

CE ESTE

Un lac alpin.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul/trenul/autobuzul/ maşina până la Konstanz.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Konstanz, Uberlingen, Meersburg sau Lindau sunt puncte bune de pornire.

NU RATA

Cascada Rin (la care ajungi cel mai uşor de la Schaffhausen, pe partea elveţiană).

TREBUIE SĂ ŞTII

Există un feribot care transportă şi maşini şi care trece chiar prin mijlocul Bodensee, de la Friedrichshafen la Romanshorn, în Elveţia.