istmul-curonian

Istmul Curonian

Potrivit unei legende baltice, fata uriaşă Neringa s-a milostivit de nişte pescari care fuseseră răsturnaţi de zeul furtunilor; a aruncat o mână de nisip în mare ca să creeze Istmul Curonian şi apele adăpostite din Laguna Curoniană.

Această fâşie de pământ de 98 km, străjuită de pădure şi presărată cu sate de pescari, are cel puţin 5 000 de ani şi cele mai înalte dune de nisip mişcător din Europa – ajung la 60 m. Din penisula rusească Sambia, se îndreaptă spre nord – primii 46 km se află pe teritoriu rusesc.

Restul aparţin districtului lituanian Neringa, iar în capătul nordic este portul Klaipeda, separat doar printr-o strâmtoare îngustă – locul prin care ies apele din Laguna Curoniană. Lăţimea istmului variază de la numai 400 m la aproape 4 km.

Un singur drum traversează cele nouă mici comunităţi pescăreşti, cu case tradiţionale de lemn pictate în albastru şi maro şi cu acoperiş de ardezie.

Ambele secţiuni, şi cea rusească, şi cea lituaniană, sunt parcuri naţionale şi istmul întreg a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Spre sfârşitul secolului al XlX-lea, Neringa a fost descoperită de artişti, scriitori şi boemi.

Treptat, ei au preluat-o de la pescari şi au transformat-o în reşedinţele lor permanente, renovând vechile case şi protejând natura şi animalele. Elani şi mistreţi trăiesc în pădurile de pin, iar din august până in noiembrie cerul este plin de stoluri nesfârşite de mii de păsări migratoare, peste 200 de specii.

Istmul Curonian este unul dintre cele mai curioase şi fermecătoare locuri din Europa, unde cu adevărat poţi să te simţi in armonie cu natura când te plimbi printre pini şi mesteceni pe lângă apele calme ale lagunei sau când te caţeri pe pustietatea masivelor dune pe ţărmul sălbatic al Balticii.

CE ESTE

„Numai nisip, nisip si cer” -Thomas Mann.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Vilnius, apoi cu autobuzul până la Klaipeda, după care cu feribotul până la Smiltyne.

CÂND SĂ TE DUCI

Climat marin, cu primăveri târzii şi toamne lungi.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nida.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cea mai bună variantă de explorare a istmului e cu bicicleta, care poate fi închiriată din orice sat. Merită să citeşti câte ceva despre istoria fascinantă a istmului, ca să poţi profita la maximum de vizita ta aici.