întinderea-sălbatică-dartmoor

Întinderea sălbatică Dartmoor

Aflată în Devon, sud-vestul Angliei, între oraşele Plymouth şi Exeter, zona Dartmoor este impresionant de frumoasă, dar şi fascinantă din punct de vedere istoric. Sunt 4 700 ha de sălbăticie dezolantă: smârcuri cu stufăriş, turbărie fără vegetaţie şi kilometri în şir de granit brut – acesta este locul potrivit pentru a veni să vezi natura în varianta ei aspră.

În mijlocul regiunii se află pădurea Dartmoor, unde poţi vedea celebrii ponei sălbatici, dealuri teşite de granit şi, dacă nimereşti vremea potrivită, ceaţa care se lasă, făcând ca toată zona să capete o frumuseţe magică şi ciudată.

Dar ai grijă, e foarte simplu să te rătăceşti, iar mlaştini fără fund sau smârcuri urât mirositoare sunt peste tot.

Dartmoor a fost odinioară casă pentru colonişti din Epoca Bronzului, ale căror artefacte se pot vedea peste tot prin zonă, mai ales în est, la Grimspound. Contribuţiile umane mai recente se observă în închisoarea Dartmoor, din Princetown, construită iniţial pentru prizonierii capturaţi în războaiele napoleoniene.

Iar în apropiere, în pădurea Wistman, nu e greu să vezi cu ochii minţii adunările druizilor, despre care se spune că ar fi avut loc printre aceşti copaci vechi şi noduroşi.

În literatură, Sir Arthur Conan Doyle a reuşit să surprindă cel mai bine esenţa regiunii Dartmoor în sumbra şi nemuritoarea lui carte Câinele din Baskerville. În paginile cărţii, cititorii găsesc poveştile întunecate şi miturile sinistre legate de Moor.

Izvoarele repezi care curg prin pădure, păstrăvii care înoată pe sub podul Fringle, vinderelul solitar şi uliul şorecar care zboară pe deasupra capului tău – toate acestea puse alături de trista siluetă a închisorii şi priveliştile nesfârşite şi copleşitoare de pe înălţimile High Willhays. Există şi varianta sinistră ca, dacă te avânţi prea departe, să te pierzi definitiv.

CE ESTE

Cea mai mare întindere sălbatică din sudul Angliei.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Londra sunt 281 km spre vest până la Exeter, în capătul nord-estic al mlaştinilor. Există curse regulate de tren din Londra (Paddington).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar în perioada noiembrie-februarie atmosfera e mult mai impresionantă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tavistock, cel mai mare dintre oraşele regiunii.

NU RATA

Ceai cu frişcă într-unul dintre satele idilice de aici.

TREBUIE SA ŞTII

High Willhays este cel mai înalt punct din regiune – 621 m deasupra nivelului mării.