interiorul-insulei-fuertaventura

Interiorul insulei Fuerteventura

Ca şi celelalte insule din Canare, Fuerteventura este vulcanică.

Dar este atât de veche – poate 30 sau 35 de milioane de ani încât roca vulcanică de aici a fost erodată pe mai toată suprafaţa insulei, dând la iveală roca sedimentară din care era alcătuit vulcanul. Departe de staţiuni, insula este liniştită şi poate fi explorată pe cărări care merg în jurul coastei sau cu o maşină 4×4, pentru a ajunge în interior sau în regiunile sălbatice din sud.

În timp ce alţi vulcani sunt repede colonizaţi de plante, interiorul insulei Fuerteventura este atât de uscat încât, în afară de licheni, nu creşte mai nimic, iar animalele sunt la fel de puţine, exceptând reptile mici precum şopârla Haria sau gecko estic-canarian, care are abilitatea de a-şi schimba culoarea ca un cameleon.

Peisajul este un amestec de piatră ponce erodată, zone stâncoase şi straturi de lavă – vulcanul este adormit, dar nu stins, şi recent, în termeni geologici, au mai fost erupţii minore. Urcuşul pe vulcan îţi dezvăluie un peisaj selenar cu pietre care par şmirgheluite. Vara, când roca se încălzeşte, se face şi mai roşie.

Cel mai înalt vârf este Pico de la Zarza, de 807 m, în Munţii Jandia, din sudul insulei. Dacă ajungi aici, o să fii răsplătit cu o privelişte frumoasă, dar e greu de urcat din cauza vântului care mătură insula aproape tot timpul, iar când e ceaţă e periculos.

CE ESTE

Cea mai veche insulă din Canare.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul până la Puerto del Rosario.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Puerto del Rosario.

TREBUIE SĂ ŞTII

Fuerteventura înseamnă „vânt puternic”.