insulele-lofoten

Insulele Lofoten

În vestul coastelor continentale ale Norvegiei se află Insulele Lofoten – la peste 67° nord de ecuator, în interiorul Cercului Polar Arctic. Cu toate acestea, insulele au o climă relativ blândă, datorită apelor calde pe care le aduce Curentul Golfului.

Sunt cinci insule mai mari – Austvâgoy, Gimsoya, Vestvagoy, Flakstadoya şi Moskenesoya – şi încă trei mai mici – Vaeroy, Rost şi micuţa Vedoy. Sunt insule muntoase, cu dealuri împădurite, tivite de golfuri frumoase şi splendide plaje cu nisip alb.

Insulele sunt înconjurate de ape bogate, în care trăiesc mari colonii de păsări de mare, printre care se numără papagali de mare, pescăruşi, alca mică, notatiţe, rândunele arctice de mare, ca şi vulturi cu coadă albă.

Uneori poţi vedea şi păsări rare, precum cocoşul de munte sau potârnichea neagră. Vara, în largul oceanului se văd caşaloţi, iar orcile vin aici la începutul toamnei, în căutare de heringi. Mai poţi vedea foci şi vidre, iar pe Austvagoy sunt elani.

Unul dintre cele mai mari recife de corali de apă adâncă, reciful Rost, lung de 40 km, se află chiar la vest de Austvagoy, iar în largul insulei Moskenesoya se găseşte imensul vortex Maelstrom.

Asprimea spectaculoasă a acestor insule stâncoase le-a transformat într-o atracţie pentru amatorii de escaladă şi drumeţie, iar frumoasa linie de coastă este preferata cicliştilor. În toiul verii, această zonă frumoasă devine magică, pentru că soarele rămâne deasupra orizontului mai bine de şapte săptămâni.

CE ESTE

Un arhipelag nordic de o frumuseţe surprinzătoare.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau avionul de la Bodo, cu feribotul de la Narvik sau cu maşina prin Narvik.

CÂND SĂ TE DUCI

La sfârşitul lui mai, până prin iunie, pentru soarele de la miezul nopţii; vremea cea mai frumoasă e în perioada aprilie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Narvik, la 140 km.

NU RATA

Soarele de la miezul nopţii.

TREBUIE SĂ ŞTII

În mijlocul iernii, soarele nu răsare deloc câteva săptămâni.